Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Eperjes Károly első rendezése

Eperjes Károly első rendezése Kultúra

Közel 12 ezer szerzetest likvidáltak egyetlen éjszaka, 1950. június 8-án Magyarországon. Erről szól Eperjes Károly első filmje, amelyet pénteken tűz műsorára az M5.

Hirdetés
Hirdetés

1950 júniusában a magyar kommunista hatalom tisztjei több ezer szerzetest és apácát hajtottak át a kolostorokból börtönökbe, és majdnem az összes szerzetesrendet betiltották. Leopold atyát, a ferences rendi szerzetest is bezárják koholt vádak alapján, de a férfi minden kényszerítés ellenére hajthatatlan, nem írja alá a kitalált bűnöket tartalmazó listát. Kínzótisztje nem más, mint egykori diákja, Keller, akit annak idején egy igazságtalan döntés miatt kirúgtak az internátusból, és emiatt tudatosan hátat fordított a kereszténységnek. Évekkel később, a rendszer buzgó főhadnagyaként kerül szembe egykori mentorával. Párharcuk idővel a kommunizmusba vetett hitét állítja próba elé. Erről szól Eperjes Károly első rendezése, a Magyar Passió, amelyet pénteken 22.20-kor tűz műsorára az M5 tévéadó.

A Kossuth-díjas színművész egy interjúban így vallott első ízben tavaly bemutatott filmjéről: „Nagyon örülök, hogy elkészült. Szívből ajánlom mindenkinek, mert nagyon szép. Emellett igaz történet: majdnem 12 ezer szerzetest likvidáltak egyetlen éjszaka. Volt, aki külföldre menekült, volt, aki börtönben halt meg, volt, akit beszerveztek, civil pályára ment, mindenféle volt. Erről eddig nem volt szó a történelemkönyvekben. Olyan ez nekünk, mint a lengyeleknek Katyni. Ha kivesznek egy katolikus intelligenciát, 12 ezer embert a társadalomból, az mind a kórházakban, mind az iskolákban, egyetemeken meglátszik. Ez borzasztó dolog. Hiányukat a mai napig érezzük a bőrünkön. Szerintem ’56 is másként történhetett volna, ha nem csak tömegként bolyonganak ott, igazi közösséggé válhattak volna, ha ott lett volna vezetőként az élükön egy jó pap, szerzetes, de hát ők bent ültek a börtönben, vagy éppen kiverték őket.”

A magyar közelmúlt iránt érdeklődők hasznos és tanulságos 95 percet tölthetnek a televízió képernyője előtt péntek este.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük