Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emléktábla az írónőnek

Emléktábla az írónőnek Kultúra

Kamenitzky Etelka író, haditudósító lakóházának falán avattak emléktáblát vasárnap Köpecen. A délelőtti istentiszteleten Nagy Károly Kázmér tiszteletes is emlékezett és emlékeztetett, majd az emlékezet fonalát az írónő lakóházának helyszínén, a Főút 363. szám alatt Nagy Levente nyugalmazott lelkipásztor és Kisgyörgy Zoltán újságíró fonták tovább.

Hirdetés
Hirdetés

Az emléktábla-avatáson részt vett a ház jelenlegi tulajdonosa, Tánczos Ede, valamint Barót polgármestere, Benedek Huszár János is feleségével együtt. Ezzel egy régi adósságát törlesztette a falu – mondta Nagy Levente, aki a fekete márvány emléktáblát készíttette, és akinek ugyancsak lelkész nagytatáját az írónő is megemlíti Az Olt partjától a Piavéig című könyvében. „Innen a kötődésem az írónőhöz” – említette meg a lelkipásztor, megható szavakkal domborítva ki az Erdővidéken alig ismert Kamenitzky Etelka írói, haditudósítói munkásságát.

Kamenitzky Etelka lengyel-zsidó származása ellenére igazi magyar érzelmű nő volt, a nagyasszonyok nagyasszonya, egy igazi hős, aki sorsközösséget vállalt a szenvedőkkel – mondta róla a tiszteletes. Az ünnepségen fellépett a köpeci református egyházközség kórusa, szavalt Kovács Aletta. Az emléktáblát Kisgyörgy Zoltán és Nagy Levente leplezték le.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 14., 21:55
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Jo estet kivanok,egy enyhe hibat veltem felfedezni a cikben.A haz tulajdonosat Tanczos Elod neven ismerik,nem pedig Ede.Remelem e felre ertes javitasra kerul.Tovabi szep estet