Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emlékplakett Wesselényi Miklósnak

Emlékplakett Wesselényi Miklósnak Kultúra

Báró Wesselényi Miklós volt Kézdivásárhely első díszpolgára. Ezt az elismerést azt követően kapta, hogy az 1834-es tűzvészt követően támogatta a város újjáépítését. Vasárnap plakettet avatnak a tiszteletére.

Hirdetés
Hirdetés

A Vetró András által megalkotott Wesselényi Miklós emlékplakett állításának ötletgazdája a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet, támogatók Kovászna Megye Tanácsa, Kézdivásárhely Önkormányzata, valamint az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, az eseményre augusztus 28-án, vasárnap 13 órakor a Báró Wesselényi Miklós Könyvtár kertjében kerül sor. Az eseményen közreműködik a Cantus Kamarakórus, Nánia Hanna, valamint a hagyományőrzők csoportja.

Wesselényi neve egybeforrt Kézdivásárhellyel, hiszen az 1834-es tűzvészkor, amikor Kézdivásárhely háromnegyed része hamuvá lett, 1000 pengő rénes forintot adományozott a városnak. Ez a nagylelkű adomány annyira meghatotta a város polgárságát, hogy a városi képviselő testület díszpolgárnak választotta őt. Ámbár, bonyodalmak következtek a díszpolgárrá választás után, a kormányszék arra hivatkozva nem akarta elfogadni azt, hogy Wesselényi nem polgára a városnak, nincs birtoka Kézdivásárhelyen. De a város leleményes vezetése túljárt a gubernium eszén, egy telket szerzett Wesselényinek, ő a telket elfogadta, de azt fel is ajánlotta egy létesítendő kaszinó céljaira, amely aztán 1842-ben létrejött, és ez lett a későbbi könyvtár őse is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük