Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emlékezete eleven és főhajtásra késztet

Emlékezete eleven és főhajtásra késztet Kultúra

Számos intézmény összefogásával szerdán több eseményre is sor került Gidófalván Czetz János születésének 200. évfordulója alkalmából: miután 2022-t már korábban Czetz-emlékévnek nyilvánította, a szülőfalu ezen a napon adózott nagy szülöttének egy ünnepi istentisztelettel, könyvbemutatóval, a felújított emlékszoba átadásával és Czetz mellszobrának leleplezésével.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1848-as szabadságharc leg­ifjabb tábornokának fordulatos életsors jutott, de a székely falu élete végéig meghatározta a székely és örmény felmenőkkel rendelkező Czetz identitását. A bécsi katonai akadémián tanult, de a magyar forradalom pártjára állt. A fegyvert nem tette le, de neki is emigrálnia kellett. Miután rájött, hogy hiába szervezi a magyar ellenállást, mert „nagyhatalmak játékszerei vagyunk”, Franciaországban megismert argentin feleségével annak hazájába emigrált, ahol katonai akadémiát alapított. Ezért három nemzet lehet büszke rá, erősítette meg több felszólaló is a falu református templomában kezdődő, majd az iskolaudvaron felállított szobornál befejezett, egész délutános műsor folyamán.

A Nagy Zoltán történész által moderált rendezvény ünnepi istentisztelettel kezdődött a falu református templomában. A gidófalvi születésű, uzoni lelkész, Ungvári Barna András prédikációjában a „nem meghátrálás” gondolatkörét bontotta ki, majd Bereczki László helybeli tiszteletes köszöntötte az egybegyűlteket. A gidófalvi református kórus fellépése után a Czetz Jánosról írt, és a Háromszék vármegye kiadó által megjelentetett könyv szerzője, dr. Kedves Gyula történész lépett a mikrofonhoz, akit a magyarországi örmény közösség kért fel egy Czetz-életrajz megírására.

Némi csodálkozással tette szóvá, hogy a levéltári iratokban is ritkán emlegetett Czetz emlékezete eleven Gidófalván. Magyarosi Sándor hadtörténész, a Székelyföld folyóirat munkatársa bemutatta a honvédtábornoknak szentelt különszámot. „Nem olyat mondunk el, amit más jobban tud nálunk, hanem csak olyat, amit mi tudunk” ragadta meg a hat írás lényegét. Ezután a templom közelében berendezett, 2004-ben létrehozott, a Liszt Intézet által idén felújított kiállítást adta át a helybelieknek Szebeni Zsuzsa intézményvezető, majd Tóth Lajos tanár foglalta össze a Czetz János emlékezetének őrzését szolgáló cselekedeteket, kiadványokat.

Az ünnepség a falu neves szülöttéről elnevezett iskola udvarán folytatódott, ahol leleplezésre várt a Demeter István szobrászművész által készített mellszobor. Felállítására a faluközösség számos tagja adakozott, de a kezdeményezők – a Gidófalva Fejlődéséért Egyesület vezetői – jótékonysági előadások bevételét is erre fordították. A műalkotás leleplezését megelőzte Tamás Sándor tanácselnök, Tóth László főkonzul, a bukaresti argentin nagykövet, Carlos Maria Vallaríno beszéde, az iskola tanulóinak és a testvértelepülés, Nagyvázsony férfidalárdájának műsora, majd minden szervező intézmény képviselője, valamint a történelmi vitézi rend és a helybeli önkormányzat is elhelyezte a tisztelet koszorúit a szobor talapzatánál. Az ünnepi rendezvénysorozat másnap szabadtéri kiállítás-megnyitóval és a könyvárban megrendezett konferenciával folytatódott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 10., 8:37
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Minden tiszteletem a szervezőké!
    Czetz János nagyon megrédemelte ezt a kétnapos, komoly rendezvényt!
    Egy dolog zavar: van Gidófalván egy tehetséges szobrász Kövér György, aki másodéves egyetemi hallagató a Sapientia frissen indult szobrászati szakán, miért nem őt kérték fel a szobor megalkotására? Nem beszélve arról, hogy ő már faragott egy szobrot tiszta ingyen szülőfaluja számára, éppen Czetzről!
    Miért nem becsüljük a mi embereinket? Mert szerények? Mert a miénk? Mert a miénk sohasem elég jó?
    Miért kell Udvarhelyszékre, 120 kilométerre menni egy restaurátorhoz, amikor van helyben igazi szobrászunk? (Aki rendesen meg is mintázta volna a tábornokot…)
    Vargha Mihály
    szobrászművész
    a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

    • User
      Dátum: 2022. június 10., 15:25
      ÉRTÉKELÉS: 5

      Kedves Igazgató úr!
      Szerintem, nem igazán tisztességes a miértekkel bajlódni akkor, amikor azok úgy sem változtatják meg a megtörténteket.
      Hogy miért döntöttük úgy, ahogy döntöttünk, nem tartozunk senkinek magyarázattal.
      Ámbár, Gidófalva nem fogyott ki hirességeiből.
      Az első magyar komikus, Jancsó Pál szobrának is neki lehet fogni, vagy a Szakács Andor szobrának.
      Legyen ez egy új kihívás. Mellőzve a személyi ellentéteket!

      Tisztelettel: Szabó Ferenc, Gidofalva Község Fejlődéséért Egyesület ügyvezetője.

    • User
      Dátum: 2022. június 11., 10:34
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Vargha M. Hozzászólásában tombol az irigység! Ha valakinek nincs tudomása a történtekröl, valaminek a folyamatáról miért állít olyan dolgokat amit nem tud biztosan!?
      Majd ha Ön készítet szobrot, akkor eldönti, hogy kit és miért választ egy bizonyos szobrászt! Ez a mellszobor idályig mindenkitől pozitiv véleményt kapott!
      Kövér Györggyel kapcsolatosan, ha nem értékelnénk munkáját, nem említettük volna meg beszédünkben!