Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Először Sírunk, nevetünk

Először Sírunk, nevetünk Kultúra

Három bemutatót, turnékat és fesztiválszerepléseket tervez a 2019/2020-as évadra a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház, valamint megrendezik a FLOW3 nemzetközi mozgásszínházi fesztivál is november folyamán. Szeptemberben a társulat a LIFT előadással lengyelországi és magyarországi színházfesztiválokon mutatkozik be.

Góbi Rita koreográfiájában mutatja be a társulat a Sírunk, nevetünk c. produkciót szeptember 15-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban. Góbi Rita táncművész, koreográfus és táncpedagógus, aki számos rezidenciaprogramon vett részt Európában és az Egyesült Államokban. 2017-ben bekerült az Aerowaves Twenty18 fiatal alkotói közé, 2018-ban pedig Lábán Rudolf-díjat nyert. Stílusát a minimalizmus és a precízen kidolgozott koreográfia jellemzi.

Az előadás az emlékek töredékes és olykor csalóka szerkezetén keresztül, képszerűen eleveníti fel a múltat. Az előadók őseik bőrébe bújva egy olyan kort jelenítenek meg, amikor még ők sem léteztek. A jelenetek olykor hirtelen megszakadnak; az életerős test mozgása repetitívvé válik, az öregkor torz, nehéz, küzdelmes mozdulatai szép, izgalmas, absztrakt táncokká alakulnak át. A gyerekkor és az öregség állapotai játszanak egymással. A kisgyerek első bizonytalan lépései és az idős ember ingatag járása közt húzódik a mozgások gazdag skálája. A darab a közösség, az együtt, egymás mellett töltött idő viszonyait tárja fel, amelyből kiemelkednek az egyes szereplők szólisztikus jelenetei. Az emberi élet apró mozzanatainak mikroszkóp alatti vizsgálatával rétegződik egymásra a múlt és a jelen. Az előadás az élet két végpontja, a mozdulatlanság első és utolsó pillanata között feszülő időt kutatja.

Góbi Rita első alkalommal rendez az M Studiónál. Az előadás zenéjét Szegő Dávid jegyzi, fénytervező Zuzana Režná, jelmeztervező Marie Gourdain, dramaturg Zsigó Anna. Az előadás létrejöttét a The Administration of the National Cultural Fund (AFCN) és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Az évad második bemutatóját Ermira Goro táncművész, koreográfus jegyzi, melyet október 30-án visznek színre. Ermira Goro, a brit DV8 Physical Theatre táncosa, 2017-ben mutatkozott be Sepsiszntgyörgyön a FLOW2 fesztivál keretében – az Onassis Cultural Centre produkciójában készült Dandelion előadásban láthatta a közönség. Idén koreográfusként tér vissza a társulathoz, a Variations: No. 1 produkció önmagunk és a másik hiteles megismerését, az őszinte kapcsolatteremtés lehetőségeit kutatja a tánc és a fizikai színház nyelvén keresztül. A táncművész első alkalommal rendez Romániában. Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Cosmin Manolescu bukaresti táncművész, koreográfus rendezi az M Studio 2019/2020-as évadának harmadik bemutatóját. Az alkotó a Serial Paradise Company/Fundația Gabriela Tudor koreográfusa, kurátora és művészeti vezetője, jelenleg nemzetközi projektekben, rezidenciaprogramokon vesz részt Bukaresttől Tokyóig. A bemutató tervezett időpontja 2020. március közepe. Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Az M Studio nemzetközi mozgásszínházi fesztiváljára, a FLOW3-ra 2019. november 13–17. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál idén is színvonalas, a nemzetközi táncszcéna meghatározó trendjeit képviselő társulatokat vonultat fel. A harmadik FLOW keretében látható lesz az Emanuel Gat Dance (FR), Josef Nadj (FR), a Gobi Rita Company (HU) valamint a Közép-Európa Táncszínház (HU) és Anton Lachky (SK) közös produkciója is.

Folytatódik a LIFT – boys will be boys c. előadás nemzetközi fesztiválrészvételeinek sora: az előző évad iráni, németországi, bulgáriai és horvátországi fellépései után szeptember 7-én a lengyelországi Szczecin-ben, a Pro Contra Nemzetközi Színházfesztiválon, valamint szeptember 17-én a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón mutatkozik be a Fehér Ferenc koreográfiájában készült produkció.

A Barta Dóra rendezezte Danse noir produkciót turné keretében Budapesten, Debrecenben, Temesváron és Újvidéken láthatja majd a közönség.

Az M Studio programjairól naprakész tájékoztatók elérhetők a társulat honlapján (www.m-studio.ro) illetve a Facebook és Instagram közösségi oldalakon. A sepsiszentgyörgyi előadásokra jegyek továbbra is a Központi Jegyirodában valamint a www.biletmaster.ro oldalon válthatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük