Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Előadás Keöpecziről

Előadás Keöpecziről Kultúra

Április 27-én, a Moldovai Köztársaságban szervezett 15. Heraldikai Szimpóziumon Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) címerművészről tartott előadást dr. Szekeres Attila István, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A nemzetközi konferencián a hazaiakon kívül orosz és romániai, ezen belül bukaresti, jászvásári, temesvári, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi előadója is volt a konferenciának, amelyet a Paul Gore Genealógiai, Heraldikai és Levéltár-tudományi Társaság, a Moldovai Köztársaság Országos Címertani Bizottsága és a Moldovai Nemzeti Történelmi Múzeum szervezett az utóbbi székhelyén, ám többen, köztük a romániai előadók is online jelentkeztek be. Az idei szimpózium központi témáját az a tény adta, hogy idén lesz 100 éve annak, hogy az első világháború és a Párizs környéki békeszerződések után megnagyobbodott Románia a körülményekhez igazodó címert fogadott el.

A konferenciát Szekeres nyitotta meg Az erdélyi magyar heraldikus, aki véglegesítette Nagy-Románia címerét című előadásával. Bemutatta, miként készítette el Keö­peczi Sebestyén József a Román Királyság 1921-es címerét három – nagy-, közép- és kiscímer – változatban, továbbá felvázolta a címerművész életútját és munkásságát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük