Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Vetró Bodoni Zsuzsa grafikus

Elhunyt Vetró Bodoni Zsuzsa grafikus Kultúra

69 éves korában, rövid, de türelemmel viselt súlyos betegség után elhunyt Vetró Bodoni Zsuzsa, kolozsvári születésű grafikusművész, tanár – közölte kedd este családja.

Vetró Bodoni Zsuzsát 2020. december 11-én, pénteken 14 órakor kísérik utolsó útjára a kézdivásárhelyi új református temető ravatalozójából.

Az elhunyttól a kézdivásárhelyi városi tanács és az önkormányzat nevében Bokor Tibor polgármester és Szilveszter Szabolcs alpolgármester is búcsúzik.

„Nehezen fogadjuk el a tényt, hogy nagyszerű művészeink nem fognak örökké élni. Jó lenne az idők végezetéig büszkélkedni velük, elmondani, hogy Kézdivásárhelyen, a mi szeretett városunkban alkottak maradandót. Vetró Bodoni Zsuzsa is azok közé tartozott, akiktől nehezen veszünk búcsút. Hiszen ő is itt tanított szépérzéket többezer diáknak, itt őrzi keze nyomát az a rengeteg festmény, amit most hátra hagyott nekünk, még itt él közöttünk szellemisége, emberi nagysága, sajátos szemléletmódja, amelyet munkái is tükröznek. (…) Elment az erdélyi művészet újabb hírvivője. Nyugodjon békében, szívünkben mindörökké élni fog!” – írják a Facebook-on közzétett bejegyzésükben.

Vetró Bodoni Zsuzsa 1951. július 25-én született Kolozsváron. Tanulmányait szülővárosában végezte a Képzőművészeti Líceumban, majd 1975-ben a Ioan Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát. Azóta Kézdivásárhelyen élt és alkotott. Nyugdíjazásáig rajzot, grafikát és művészettörténetet tanított a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatán. Munkáival reszt vett több, csoportos tárlaton Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Magyarországon (Budapest, Szentendre, Veszprém, Hatvan, Szentes, Székesfehérvár). Férjével, a szobrász Vetró Andrással kiállított Franciaországban (Bourg en Bresse) és Svájcban (Yvonand). 2013-ban Ezüst Gyopár díjjal tüntette ki a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások