Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhozták a csillagokat

Elhozták a csillagokat Kultúra

Luke Jerram angol képzőművész Föld-installációja után ismét a csillagoké a főszerep a megyeszékhelyi Erzsébet parkban. Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és a Vega Csillagvizsgáló szervezésében nyílt kiállításon az asztrotájképek mellett lebilincselő felvételeket láthatunk a különböző galaxisokról és naprendszerünkről.

A fotókon többek között megfigyelhetjük, ahogy az újszülött csillag beragyogja azt a gáz és porfelhőt, amelyből született, de azt is szemügyre vehetjük, amint a napfogyatkozás során a Hold eltakarja a Napot, és feltűnik az égen a látványos napkorona.

Hirdetés
Hirdetés

Csere Mihály, a Vega Csillagvizsgáló munkatársa lapunknak elmondta, a kiállítás eredetileg az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tizedik évfordulójára készült. Célja megmutatni az embereknek, hogy van a csillagászatnak egy nagyon gyönyörű vizuális része, amit méregdrága felszerelések nélkül is bárki megtapasztalhat. „Már vannak olyan modern mobiltelefonok, amelyeket egy kicsi állványra felhelyezve, harminc másodperces expozícióval a Tejutat le tudjuk filmezni” – jegyezte meg az amatőr csillagász.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük