Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Életrajz, önvallomás, krónika

Életrajz, önvallomás, krónika Kultúra

Emlékeim címmel jelent meg a csíkszeredai Státus Kiadó gondozásában dr. Székely Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) egykori igazgatója önéletírását és szakmai levelezését tartalmazó kötet, amely nem csak a hírneves tanár, történész, régész, muzeológus pályafutásának krónikája, hanem az erdélyi magyarság 20. századi sorsának is. 

Hirdetés
Hirdetés

Bemutatójára csütörtök este került sor az SZNM Kós Károly-termében. A népes, de járványügyi szabályokat szigorúan betartó közönséget Vargha Mihály múzeumigazgató köszöntötte, aki meleg szavakkal emlékezett meg nagy elődjéről, rendhagyónak nevezvén, amit a székelység és az intézmény érdekében cselekedett. A kiadott művek témáját tekintve történelemtudományra, antropológiára és szociológiára összpontosító Státus Kiadó immár ötszázadik kötetét jelentette meg a működésének 25 éve alatt – jegyezte meg érthető büszkeséggel az eseményt személyes jelenlétével megtisztelő Birtók József igazgató. Ugyanakkor köszönetet mondott a Budapesten működő Kelet- és Közép-európai Kutatásért és Képzésért Alapítványnak a könyv kiadását lehetővé tevő anyagi támogatásért. 

Amint azt fiától, a könyvet szerkesztő dr. Székely Zsolt régésztől, nyugalmazott egyetemi docenstől megtudhattuk, Székely Zoltán élete 63 esztendőn keresztül (1937–2000) összefonódott a Székely Nemzeti Múzeuméval, amelynek őre, 1945-1990 között igazgatója, nyugdíjba vonulása után pedig külső munkatársa és tanácsadója volt. Elévülhetetlen érdemei közé tartozik, hogy az alapítók írásban rögzített szándékának megfelelően az államosítás után is megőrizte az intézmény magyar és szakmai jellegét. Ugyanakkor szoros szálakkal kötődött a Református Székely Mikó Kollégiumhoz is, amelynek nem csak diákja, hanem 1937–49, valamint 1963–71 között tanára is volt. Így nem véletlen, hogy a kötet borítólapján a sepsiszentgyörgyi társadalmi életet meghatározó székely kulturális intézmények, a kollégium és múzeum fényképe látható.

„Székely Zoltán a pávai és rétyi primor Székely családból származik, amely a háromszéki Réty községben az első foglalás ősi jogával bírt székely örökség alapján a rétyi előnevet használta” – olvashatjuk dr. Székely Zsolt bevezetőjében. A kolozsvári I. Ferdinánd Király Egyetem klasszika-filológia és történelem szakának elvégzése után a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem régészeti szakán folytatja tanulmányait. A komollói erődített római tábor általa vezetett feltárásáról írt doktori értekezését 1943-ban védte meg.

„A 20. század majdnem minden történeti eseményét végigéltem, a század története az én generációm hátán íródott (…)” – fogalmaz Székely Zoltán az életrajznak, önvallomásnak és krónikának egyaránt tekinthető, mindvégig olvasmányos kötet előszavában, amelyet a sepsiszentgyörgyi K Libris könyvesboltban lehet megvásárolni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük