Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Életműdíj Albert Ernőnek

Életműdíj Albert Ernőnek Kultúra

A kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság életműdíjjal tűntette ki Albert Ernő nyugalmazott tanárt, a Székely Mikó Kollégium egykori szeretett és nagy tiszteletnek örvendő igazgatóját, néprajzkutatót.

A díjazó indoklása szerint Albert Ernő a székely népköltészet és népélet, valamint a cigány kultúra kutatásában és dokumentálásában végzett kiemelkedő munkásságáért érdemelte ki a kitüntetést. A díszoklevelet a székelykapukról szervezett tudományos ülésszak nyitányaként adták át a múlt hét végén, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

Pozsony Ferenc egyetemi tanár, akadémikus méltató beszédéből megtudhattuk, hogy az 1932-ben Csíkdánfalván született Albert Ernő a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán szerzett oklevelet 1954-ben. Még abban az évben a nagyhírű kollégium tanára lett, és pályáját első perctől hivatásnak tekintette, hiszen nem csak tanított, hanem oktatott és nevelt. Már fiatal fejjel azok közé a régi vágású pedagógusok közé tartozott, akiknek a napi tevékenysége nem ért véget az utolsó tanórával, hanem csak más síkra tevődött át. Tanítványaival fáradhatatlanul járta Háromszék és Csík falvait, 3000 balladát, illetve azok változatait gyűjtvén össze, melyekből 425, Háromszéki népballadák címmel 1973-ban meg is jelent. Azóta hét másik, többnyire népköltészeti gyűjteményes könyve látott napvilágot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük