Felhívás!

Élethű látványosság

Élethű látványosság Kultúra

Megérkezett Luke Jerram brit képzőművész Gaia nevű alkotása a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba. A Lights On fényfesztivál keretében készült mű egy 7 méter átmérőjű, részletes és élethű reprodukciója a bolygónknak, NASA-felvételek alapján, aminek minden centiméter a felületén a Föld 18 kilométerének felel meg.

Az installáció célja amellett, hogy a látogatók más perspektívából is lássák űrbéli otthonunkat, az, hogy emlékeztessen, mennyire sebezhető is az, és felébressze bennünk a felelősségtudatot környezetünk megvédéséért. A parkbeli tó fölötti látványosság már az első napon sokakat maga köré vonzott, ahol a látogatóknak lehetőségük volt fotóstandnál képeket készíteni, és közösen tekerni egy kihelyezett tandembiciklin, ami a letekert távolságot méri, 560 kilométeres céllal – mivel annyi idős a város. Ez a számláló már a második nap 300-on felüli értéket mutatott az aktív gyerekeknek, fiataloknak köszönhetően. Voltak, akik piknikeztek, olvasgattak és társalogtak a kihelyezett ülőhelyeken, a fűben a látványosság körül.

„Remélem, hogy a látogatók a Gaiát látva megértik, hogyan is néz ki a Föld az űrből nézve, és hogy milyen gyönyörű értékes helyen élünk. Egy egyedülálló ökoszisztéma, sürgősen rá kell ébrednünk, hogy mennyire kéne rá vigyázni, hiszen az egyetlen otthonunk” – fogalmazott Luke Jerram a Lights On fesztivál sajtóközleményében.

A látványosság augusztus 8-ig megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban.

Simon Ábel

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 2., 10:23
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Csak szólnék ennek a brit “képzőművésznek” és a szentgyörgyi tanácsnak, hogy Leonardo, Rembrandt vagy Csontváry művel mellé nem kellett magyarázó közleményt kifüggeszteni. Ez egy léggömb, villanydróttal felkötve a fára, amin Európát csak a helikoptertulajdonos háromszékiek láthatják. Csak remélhetjük, hogy egy ideges helyi báró odateszi a titkárnőjét, rendeljen a NASA-tól online fotókat, s egy lufit, s akasztassa fel a kutyapajta fölé, fordítva, hogy a kertre csimpaszkodva mi is láthassuk Eurázsiát.