Felhívás!

Elballagtak az agrármérnökök

Elballagtak az agrármérnökök Kultúra

Július 2-án, pénteken a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjában kivételesen két végzős évfolyam búcsúzott az egyetemtől: az idén végzett agrármérnökök mellett a tavaly a járvány miatt az egyetemi ballagástól megfosztott volt hallgatókat is visszahívták, hogy kellő ünnepélyességgel engedhessék őket a pályára.

A 2016–2020-as évfolyam hét, a 2017–2021-es évfolyam kilenc hallgatója ölthette fel a talárt pénteken, jeléül annak, hogy sikeresen értek négyéves tanulmányaik végére.

A ballagási ünnepségen a végzősök és az egybegyűltek Dénes Katinka református, Péterfi Ágnes unitárius lelkész és Dávid György plébános áldásában részesültek, majd az egyetemi vezetők szóltak a tanítványokhoz. Tonk Márton ünnepi beszédét a technikának köszönhetően sikerült meghallgatni, az egyetem rektora ugyanis nem tudott személyesen jelen lenni, ő annak emelte ki a jelentőségét, hogy magyar egyetemen tanulhatnak a diákok, ahol a magyarságtudomány is része tanulmányaiknak. Megköszönte a hallgatóknak az intézménybe vetett bizalmát, és azzal biztatta őket, pályakövető rendszerük szerint az egyetem végzettjeinek 40–50%-a rövid időn belül sikerrel helyezkedik el a szakmában, 30%-uk pedig tovább tanul – mondta.

– A Jóistennek teremtő munkatársai vagyunk ezzel a szép szakmával – folytatta a rektor gondolatát dr. Benedek Klára, az egyetem kertészmérnöki tanszékének vezetője (ennek része a szentgyörgyi agrármérnöki szak is), szép szakmai sikereket vetítvén előre a fiatal agrármérnököknek. Domokos József, a marosvásárhelyi kar dékánja az út jelentőségéről beszélt, majd Vargha Fruzsina alpolgármester is köszöntötte a diákokat, ezután vette át a szót a szentgyörgyi tanulmányi központ vezetője, dr. Nyárádi Imre István, aki kifejtette, az oktatásszervezőknek sem volt könnyű az elmúlt időszak, a diákoknak sem, ezt jelzi, hogy az első évfolyam negyede végzett, a másodiknak pedig 40%-a morzsolódott le. A kitartás ezért különösen felértékelődik az agrármérnökök esetében, hiszen ahogy az időjárást sem, sok más tényezőt sem tudnak ellenőrzés alatt tartani, ennek ellenére meg kell őrizniük az újrakezdéshez a reményt.

Deák Anett művészeti líceumos diáklány népdalprodukciója után a frissen végzett agrármérnökök átvehették okleveleiket, de ez a mozzanat egyedi módon zajlott, ugyanakkor ezúttal egy hagyomány is teremtődött: dr. Bartha Csaba és dr. Bíró Enikő évfolyamfelelős oktatók ez alkalommal egy-két mondatban kiemelték tanítványaik jellemének egyediségét, pozitívumait, jó irányú változásait, egyúttal meg is erősítve azokat és családias jelleget kölcsönözve az eseménynek. Majd a harmadéves hallgatók nevében Józsa Sándor búcsúzott a végzősöktől, amazok nevében pedig Rákosi Norbert a maradóktól. És mindenki meglepetésére ekkor született az ünnepség egyik emlékezetes pillanata: Rákosi Norbert beszéde végén a nyilvánosság előtt megkérte szintén ballagó barátnője, Finna Anita kezét, aki igent is mondott.
Pénteken azonban államvizsga, azután lehet majd ismét ünnepelni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások