Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Döntős a kézdivásárhelyi Turóczi-csapat

Döntős a kézdivásárhelyi Turóczi-csapat Kultúra

Lezajlottak az Örökségünk őrei regionális fordulói. A Nagyenyeden, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron tartott regionális fordulókon összesen 21 csapat versenyzett az országos döntőn való részvételért. Minden régióból, korosztályonként egy-egy győztes, azaz összesen 6 csapat juthatott tovább a május 6-án tartandó döntőre.

A regionális döntőre a csapatok egy 7-10 perces színdarab előadásával készültek, melyben bemutatták az általuk választott műemlék múltját, jelenét és potenciális jövőjét.  „A program közösségépítő ereje mellett üzenetet is hordoz: az Örökségünk őrei mozgalomban résztvevő fiatalok példát mutattak a felnőtteknek is, hiszen a műemlékek offline és online népszerűsítésen túl kétkezi munkát is vállaltak épített örökségünk megőrzéséért. Sőt mindezeken túl, a verseny alatt a diákok, fiatalok kitartásukat, egy közös ügy melletti elhivatottságukat is bebizonyíthatták, illetve megleptek kreativitásukkal is! Az a célunk, hogy olyan generációt neveljünk, amely jó gazdája lesz majd mindannak, amit az elmúlt ezer évben teremtettünk itt, Erdélyben. Úgy gondolom, hogy ez sikerült. Gratulálok minden csapatnak, akik eljutottak idáig és kitartást kívánok az épített örökség védelméért végzett munka folytatásához! A továbbjutó csapatoknak sok sikert az országos fordulón!”  – nyilatkozta Hegedüs Csilla, a verseny ötletgazdája.

Hirdetés
Hirdetés

A Szórvány régió (Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Beszterce-Naszód és Máramaros megyék) V-VIII osztályos korcsoportjának nyertese a Nagybányai Pénzverde Őrei-Az időutazók, a Németh László Elméleti Líceum diákjai, míg a IX-XII osztály győztese a Bethlen Gábor Kollégium csapata, a A Magyarlapádi Templom Testőrei.

Az Észak-Erdélyi regionális (Bihar, Kolozs, Szatmár, illetve Szilágy megye) szakasz nyertesei a Fekete Sereg JZSUK, a Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hatodik osztályos tanulói, illetve a Capistranius-Alverna a Kolozsvári Református Kollégium középiskolás csapata.

A Székelyföldi regionális fordulón (Hargita, Kovászna, Maros megye) a kézdivásárhelyi Fényirda őrei, a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskolából, illetve a dicsőszentmártoni Vármegyeháza őrei, a dicsőszentmártoni Andrei Bârseanu Elméleti Líceum diákjai jutottak tovább.

Az országos döntőre május 6-án szombaton kerül sor Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük