Felhívás!

Diadalúton az ágyúnk

Diadalúton az ágyúnk Kultúra

A budapesti Hadtörténeti, kecskeméti Katona József és a szegedi Móra Ferenc Múzeumok után a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban is kiállították Gábor Áron egyetlen ránk maradt, immár a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) tulajdonát képező ágyúját.

Az ünnepélyes megnyitót Porga Gyula, a Sepsiszentgyörggyel testvérvárosi kapcsolatban lévő település polgármestere is megtisztelte jelenlétével – tudhattuk meg az eseményen szintén jelen lévő Vargha Mihálytól, a SZNM igazgatójától, az általa kedden tartott sajtótájékoztatón.

Az intézményvezető rámutatott, hogy ereklye vándoroltatása az SZNM felújításának köszönhető. Különben raktárba kellett volna helyezni a munkálatok idejére, de ők az előbbi lehetőséget választották.

Az ötlet pedig jónak bizonyult, hiszen az eladásra került jegyek alapján megállapítható, hogy már több mint harmincezren voltak rá kíváncsiak az állomásoztatásának előző három helyszínén. És ne feledjük, hogy a fejét felütő koronavírus-járvány, amelynek kezdete kis híján összeesett az ágyú magyarországi közszemlére helyezésével, rányomta bélyegét az utóbbi bő másfél évre. Egy-egy ilyen kiállításon ugyanakkor a legendák övezte és a székely önazonosságtudat fontos pillérét alkotó fegyver mellett más, szintén az SZNM gyűjteményéből származó tárgyak is megtekinthetők. Többek között Deák Ferenc pipagyűjteményének egy darabja, Bem tábornok botja, Kis Ernő altábornagy nyerge és Sepsiszentgyörgy 1848-as lobogója is.

Az anyaországiak ágyú iránti nagyfokú érdeklődését a veszprémi telt házas tárlatmegnyitó is alátámasztotta. Ezen Óvádi Péter országgyűlési képviselő, a város polgármestere és Csikány Tamás hadtörténész mellett Vargha Mihály múzeumigazgató kapott lehetőséget, hogy megfogalmazta az eseménnyel kapcsolatos gondolatait.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások