Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenből Dobrițin

Debrecenből Dobrițin Kultúra

A Néprajzi Múzeum a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából nemrég három múzeummal (Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, Székely Nemzeti Múzeum) együttműködve elkészítette A Trianon tárgyi emlékei online gyűjteményt.

Hirdetés
Hirdetés

A kollekciókból kiválasztott tárgyak, dokumentumok, fényképek alkotják a trianon.neprajz.hu oldalon elérhető internetes adatbázist, amely a példátlan megcsonkítást ratifikáló diktátumot és annak elhúzódó hatásait a muzeológia eszközeivel mutatja be. Nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata. Ennek egyaránt részét képezik a béketárgyalások, egyes személyek relikviái és a hétköznapi élet használati tárgyai.

A kiállítás darabja egy 1920-as Nagy-Románia-térkép is, amely jól mutatja, hogy az új „balkáni birodalom” sok elrabolt magyar települést sebtében románosított át. Külön érdekessége e térképnek, hogy a Kis-Magyarországnál maradt legapróbb települések is mind megkapták a maguk román nevét. Így lett Gyomából Gioma, Derecskéből Drisca, Kisújszállásból Salasul nou, Csongrádból Ciongrad, Debrecenből Dobrițin.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük