Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csökken a házasságok száma

Csökken a házasságok száma Kultúra

Az évről évre népszerűbb Házasság Hete, melyet eddig az unitárius egyház szervezett, idén azonban a városi önkormányzat támogatásával, az összes szentgyörgyi egyházközség bevonásával és Vargha Fruzsina alpolgármester védnökségével zajlik, szombaton egy szakmai konferenciával startolt. A nulladik napi rendezvény célja azon civil és egyházi szervezetek számbavétele és erőforrásainak egyesítése volt, amelyek a család védelmében, az egyre törékenyebb házasságok megerősítésében szerepet vállalnak.

A Házasság heti programoknak e héten naponta más egyházközség biztosítja a helyszínt, szombaton a belvárosi református templom fogadta be a vendégeket, akiket Pál Tünde családterapeuta, a program fő koordinátora üdvözölt. Majd online kapcsolódott be Makkai Péter államtitkár, aki elmondta, pár éve még nem volt semmiféle szociálpolitikája az RMDSZ-nek, de a tavaly létrejött egy munkacsoport (amelyben Makkai Péter, Antal Árpád és Miklós Zoltán képviselő vett részt), az általa kidolgozott családvédelmi stratégiát pedig zászlajára tűzte az érdekképviselet, sőt, maga a kormány is, amely létrehozott egy ilyen minisztériumot. Az intézmény célja a családalapítástól a fészekrakásig és gyereknevelésig, valamint az idősek támogatásáig lefedni minden területet. Nemcsak a kormánytól számíthatnak támogatásra a családok, illetve az őket segítő szervezetek, hanem az Uniótól, helyreállítási alapból is, az összegek a lehívásához azonban fontos a civil szervezeteknek akkreditáltatniuk magukat és licencet szerezni szolgáltatásaikra, hívta fel a figyelmet a szentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány korábbi igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

Eztán Lakatos Csilla, a miskolci és a kolozsvári protestáns teológiai egyetem oktatója tartott – szintén online – elgondolkodtató statisztikákat felvonultató előadást A házasság mint a család és a társadalom alappillére címmel. Nem túl biztató, hogy a 2007. évi 190 ezer házassághoz képest 2020-ban kevesebb mint fele szerepel a statisztikában, felértékelődött az individualizmus. A házasságok fenntartásában azonban a kisközösségeknek nagy a szerepük, hívta fel a figyelmet a szakember.

Kondor Ágota egyetemi oktató, az Erdélyi Mentálhigiénés Társaság elnöke értékelte a Házasság hetének idei pozitívan, cselekvésre való felhívásként megfogalmazott „Maradjatok együtt!” szlogenjét, és Jézus tanítványaihoz intézett szavait idézte, amellyel egyszerű és követhető kiutat mutatott a krízishelyzetekből: Evezzetek vissza a mélyre! Vagyis nézzetek magatokba!

Az unitárius egyház lelkésze, Péterfi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a héber házasság szó második jelentése hordani, elhordozni. Erről szól a házasság is: egymás bánatának, örömének elhordozásáról.
Ezután kaptak szót a civil és egyházi szervezetek képviselői, hogy röviden bemutathassák a család, a gyermekek, a bántalmazottak, az idősek, a fogyatékkal élők, a függők, a hátrányos helyzetűek érdekében végzett tevékenységüket.

A konferencia utolsó programpontja egy családterapeutáknak és lelki gondozóknak, valamint a család támogatása iránt érdeklődőknek szóló könyv bemutatója volt, a szerzők, Balogh Klára, Hézser Gábor és Krasznay Mónika online kapcsolódtak a helyszínen egybegyűltekhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük