Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csillagösvény a Katrosában

Csillagösvény a Katrosában Kultúra

Motorosok, motorbiciklik rajongói, rock- és metálzene-kedvelők, könnyed kikapcsolódásra vágyók, hagyományőrzők, vagy épp a család részére, kicsiknek és nagyoknak tervezett hétvégi programon lenni akarók jöttek el a Flagellum Dei MC Székelyföld által megrendezett 10. Csillagösvény Motoros Találkozóra a Katrosába.

A háromnapos rendezvény pénteken rajtolt, amikor is a motorosok Kézdivásárhelyről a Flagellum Dei Mc Székelyföld székhelyétől felvonultak a Katrosáig. A táborban fémzene, színpad, finom ételek, színes programok és éjszakába nyúló bulik fogadták az érdeklődőket. Szombaton a hagyományőrzés vette át a főszerepet, ugyanis a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovasbemutatót tartott, és egy kisebb csatajelenettel is meglepte az érdeklődőket. Kérdésünkre Jani András főhadnagy elmondta: 8 lovassal és 6 segéddel érkeztek Katrosára.

– Azért jöttünk el, mert a hagyományőrzés szokása közös bennünk és a szervező motorosokban. Ők is előtérbe helyezik a hagyományőrzést, a családot, és a gyerekeket. Mi is ezeket az értékeket képviseljük, csak nálunk motorok helyett lovak vannak – részletezte Jani András.

A nap folyamán, míg a felnőttek a motorokat próbálták, vagy épp a Csíki sör sátrai alatt pihentek, addig a gyerekekre is figyeltek a szervezők. A kicsiknek foglalkozást és agyagozást tartottak a Csiszár Dénes Tanműhely jóvoltából, az óvónők, tanítónők vezetésével. Természetesen a merészebb gyerekek a motorokra is felülhettek, ahol biztos kezek mögött tapasztalhatták meg a motoros élet egyediségét. A táborban a Bálványos Fiai Hagyományőrző Egyesület jurtát állított, ugyanakkor íjászvetélkedőt tartottak az érdeklődőknek, de volt lovas szekerük is, amivel igény szerint fordulhattak egyet a jelentkezők.

– Tíz éve visszajáró vendégei vagyunk a Csillagösvénynek, azonban alig egy hónapja már hivatalosan is bejegyeztettük az egyesületet – mondta Péter Barna, a Bálványos Fiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a folyamatoson bővülő egyesületekben olyan tagok vannak, akik valamilyen módon kötődnek a népi mesterségekhez. Van fafaragó, üvegfestő, szobrász, szabó stb. közöttük.

– Szeretünk itt lenni, mert mind a szervezők, mind a résztvevők kíváncsiak az őseink hagyatékára és tisztelik a hagyományokat – tette hozzá Antal Zoltán, a Bálványos Fiai Hagyományőrző Egyesület titkára.

Itt megjegyeznénk, hogy a 10 éves kapcsolat megkoronázásaként Péter Barna fafaragó egy V motorblokkot faragott ki a Flagellum Dei MC Székelyföldnek, amit a hétvégi ünnepségen át is adtak. Egy másik, főként az érett középkori hagyományőrzéssel foglalkozó egyesület a csíkszeredai Hasta Nomadorum Orientalis is képviseltette magát Orbán Tibor személyében, aki páncélt, kardot, pajzsot, láncinget stb. hozott magával a rendezvényre.

– Többszörös visszatérője vagyok a motoros találkozónak, de ez első alkalom, hogy az egyesület képviseletében is jelen vagyok – mondta Orbán, aki nagyon elégedetett volt a háromnapos ünnepséggel. Ő maga egy Dnyeper 93-as kiadású csónakos motorral érkezett, ami mondhatni a gyerekek kedvencévé is vált a rendezvényen.

Természetesen mit érne egy motoros találkozó a színpadon szaggató gitárok, és bőr és fémízű rock-metál hangja nélkül. Ilyenből pedig nem volt hiány és panasz sem lehetett, mert mind a Misszió, mind a Manomore (Manowar tribute együttes), valamint a javarészt Flagellum Dei MC tagokból álló Flagellum kitett is magáért a színpadon. Külön kiemelendő a stílusban kissé eltérő psychobillyt és rockabillyt játszó The Crazy Plumbers zenekar, akik nem csak este, de még napközben is képesek voltak igazi bulit teremteni. A bulik pedig olyan jók voltak, hogy sokan még délben is annak hatása alatt álltak, mint a Szlovéniából érkező Janez Strznar, aki három barátjával tért be a motoros találkozóra, és azt mondták: egy percig sem bánták meg a döntést.

A szervezők részéről Rancz Dezső (Szityu) a Flagellum Dei MC Székelyföld vezetője elmondta: akárcsak az előző években, idén is igyekeztek megtartani azt a vonalat, hogy a motorosoknak és azoknak, akik csak rajongói a motoroknak, vagy épp a gyerekekkel érkezőknek is megfelelő programot biztosítsanak, és remélik, hogy a jövőben tovább folytatódik ez a hagyomány, amit ez a kézdivásárhelyi székhelyű motoros klub irányul tűzött ki.

Tofán Levente fotói, további képek itt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük