Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csillagképek között

Csillagképek között Kultúra

Olvasóink közül valószínűleg kevesen vannak, akiknek ismerősen csengenének az alábbi kifejezések: Nagy Nyári Háromszög, Nagy Téli Háromszög, Téli Hatszög… Elöljáróban csupán annyit jegyzünk meg róluk, hogy ezeket az alakzatokat nem a Földön kell keresni, mert ott sosem fogjuk megtalálni.

Képzeletbeli háromszögek, hatszögek ugyanis ezek, melyeket úgy fedezhetünk fel, ha az éjszakai csillagos égboltra pillantunk, és összekötjük egy láthatatlan vonallal a legfényesebb égitesteket. Ezt tette pénteken este az a csapatnyi megfigyelő is, aki részt vett az Erdővidék Múzeuma, illetve Hoffmann Edit muzeológus által szervezett Fürkésző sorozat aktuális előadásán, amelynek meghívottja Nagy Botond baróti csillagász volt.

Az időjárás szerencsére valamennyire kedvezett, így az érdeklődők – a csillagász segítségével Jákob-lajtorjáján felfelé haladva – megpillanthattak olyan csillagokat, mint a Capella, a Démoncsillagnak is nevezett Algol, vagy a „Bika szemének” hívott Aldebaran, de csillagképeket, csillaghalmazokat is felfedezhettek maguknak.

A megfigyelést érdekes előadás követte, azon a jelenlevők természetföldrajzi, csillagászati ismereteiket gyarapíthatták.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük