Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csángóföldi reflexiók

Csángóföldi reflexiók Kultúra

Vasárnap Csernáton és Marosvásárhely után a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében is megnyitották a csernátoni Ika Alkotótábor Csángóföldi reflexiók című vándorkiállítását.

A kiállításmegnyitó Jánó Kinga népdalénekes és Éltes Barna képzőművész tilinkó-előadásával kezdődött, majd dr. Dimény Attila ismertette az anyag születésének a körülményeit, ami még a vírusjárvány előtti fogant meg, de csak tavaly érett be, amikor elsőként a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár galériájában közszemlére bocsátották.

Hirdetés
Hirdetés

A Csángóföld „magját” megfogó anyagnak érdekes a születése is, hiszen Salamon Ferenc Csángóföldön is oktató nyugalmazott pedagógus, Ágoston József csernátoni kultúrfelelős és Székely Géza grafikus is ott bábáskodott a tárlat születésénél, de az ötletet felpártoló közel harminc erdélyi képzőművészt is elismerés illeti, hogy a tematikus kiállítási anyag tető alá kerülhetett.

A munkákat méltató Lénárt Tamás művészettörténész így fogalmazott: a képekből kibontakozik az életformák, a szokások makrokozmosza, a népviseletes ünnepek színes világa. „Felsejlik a közösség kohéziója: a hagyománytisztelet, ami egyszerre tartja össze és tartja tisztán a népcsoport identitástudatát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük