Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Centenáriumi kiadványok

A Halál Székelyföldön és egyéb témákkal készül a székelyföldi román közösség megünnepelni a román kultúra napját. Ugyanakkor kibocsátanak egy naptárt is, amely a „nagy egyesüléshez” hozzájáruló Kovászna megyei személyiségeket veszi számba.

A román kultúra napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Szimpla január 13–15. között rendhagyó környezetben szervezett rendezvénysorozattal épít hidat kultúrák között, és hozza közelebb közönségéhez a kortárs művészet különböző vetületeit. Január 13-án, szombaton 18 órától kettős könyvbemutató nyitja a rendezvényt: – Caius Dobrescu Moarte în ținutul secuilor és Praf în ochi – szabadfordításban Halál Székelyföldön és Porhintés – című ál-krimijeit, rendhagyó detektívregényeit hozza el, a szerző beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș.

Ezenkívül szombaton 20 órától Ramon Grosos festészet-bemutatót tart, és vasárnap 17 órától az Ecou Ifjúsági Egyesület ad ízelítőt az általuk rendkívül magas szinten művelt vitaversenyből. A kulturális rendezvény részeként, hétfőn 17.30-től Eugen Ionescu A kopasz énekesnő című darabját mutatják be a Székely Mikó Kollégium diákjai – Dull Brigitta Noémi és Szabó Áron – (irányító tanár Szép Helga), valamint 19 órától egy versösszeállításra várják az érdeklődőket a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói (irányító tanár Camelia Paraschiv).

A Kovászna és Hargita Megyei Európai Tanulmányi Központ az alkalomra egy naptárral is készül, amely azokat a személyiségeket mutatja be (többek között Nicolae Colan, Justinian Teculescu, Romulus Cioflec), akik hozzájárultak az egyesülés megvalósításához, és amely – a kiadók szerint – „azt a tévhitet cáfolja, hogy itt csak magyarok laktak”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 13., 13:29
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Halál Székelyföldön… Ezek előre tudták, h a drogált minisztrünk fel akar akasztani az egésszünket! Rmedeszé kormányalakítás buzizás ezekkel?!

  • User
    Dátum: 2018. január 14., 8:00
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Miután a römödöszö ránk magyarázta, valljuk egyszerűen magyarnak magunkat, várható volt, létszámunk nagyon leapadt. Ez volt a második kiárusítás. Jól túladtak rajtunk!