Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Búcsú van Gelencén

Búcsú van Gelencén Kultúra

Ma van Szent Imre napja katolikus naptárban. Szokás szerint Gelencén ezen a napon búcsút tartanak, Kézdiszék egyik legjelentősebb egyházi ünnepét.

Hirdetés
Hirdetés

A kézdi-orbaiszéki település Szent Imre védőszentnek ajánlott római katolikus nagytemplomában a környékbeli papság részvételével zajlott az előző években az ünnepi szentmise, és ez vélhetően idén sem lesz másként. Gelence plébánosa, Bereczi István korábban Erdély új érsekét és segédpüspökét is meghívta az idei búcsúra, de a gyulafehérvári egyházkerület vezetője egyéb ügyei miatt nem tud részt venni az eseményen; jelen lesz viszont a gelencei gyökerekkel rendelkező dr. Kerekes László segédpüspök, aki szombaton a haralyi ravatalozót is megszentelte. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.

A fiatalok védőszentjét, I. István király és Gizella királyné fiát VII. Gergely pápa 1083. november 4-én apjával, az államalapító királlyal és nevelőjével, Gellért püspökkel egyszerre avatta szentté. A legenda úgy tartja, hogy az utód nélkül maradt István király Imre halála miatt ajánlotta föl koronáját és országát Szűz Máriának 1038. augusztus 14-én.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük