Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Bővül az erdélyi értéktár

Bővül az erdélyi értéktár Kultúra

Az Erdélyi Magyar Értéktár Kovászna megyei bizottságának gyűlésén és az Értékőr program bemutatóján Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság vezetőjének meghívására részt vett Hegedüs Csilla is. Az EP-képviselőjelölt örömmel fogadta annak a kezdeményezésnek ötletét, amely szorgalmazná a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkásságának az erdélyi értéktárba való felterjesztését.

Hegedüs Csilla a megbeszélésen elmondta, értékeink elismerése és hasznosítása Erdély versenyképességét növeli, munkahelyeket teremt és turistákat vonz. Éppen ezért azt üzeni a fiataloknak, hogy érdemes itthon maradni, érdemes itthon jövőt tervezni. „A román pártoknak nem érdeke értékeink képviselete. Egyetlen román párt sem képviseli a magyarokat, mi több, ők azt akarják, hogy ne legyen magyar képviselet Európában. Tudjuk, hogy a mi ügyeinkért csak mi állunk ki. Csak magyar összefogással tudjuk kiharcolni az európai kisebbségvédelmi törvényt, amely nemzeti értékeinket védi. Külön öröm számomra, hogy ma a Haszmann Pál Múzeumot és Kolonits István orgonaépítő munkásságát is felterjesztették az erdélyi értéktárba, ez is bizonyítja azt, hogy a háromszékiek számára is fontos kulturális örökségünk elismerése, védelme. Ennek érdekében május 26-án támogatnunk kell az erős Kárpát-medencei összefogás megalakulását az Európai Parlamentben, hogy legyen, aki kiálljon érdekünkben” – fogalmazott.

Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság vezetője elmondta: „Mindkét érték megyénk kulturális öröksége, melynek sokszínűsége bizonyíték arra, hogy valós és szellemi értékük messze átlépi megyénk határait. A Haszmann-múzeum nemcsak egy gyűjtemény, hanem él, teremt, tanít. Kolonits István orgonaépítő-művész – ahogyan kortársai nevezték – hagyatéka Erdély-szerte fellelhető. Az élete során több mint 200 orgonát épített, csak Kovászna megye több mint 20 településén még napjainkban is az általa megépített hangszerek zenéje kíséri a hívek imáját.”

Hirdetés
Hirdetés

A csernátoni múzeumban megszervezett szerdai találkozón többek között arról is szó esett, hogy pozitív elbírálásban részesült a Határtalan értékeink című pályázat, melyet Kovászna Megye Tanácsa és Veszprém Megye Önkormányzata közösen nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez. Ennek köszönhetően Kovászna megye négy települése: Esztelnek, Csernáton, Uzon és Vargyas is részt vehet az Értékőr programban, mely Magyarországon már nagy sikernek örvend. Az egyeztetésen részt vettek a pályázatban érintett települések képviselői, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai, Csernáton község polgármestere, Fábián Sándor és Fejér László-Ödön kézdiszéki szenátor is.

Az Értékőr program célja, hogy az abban résztvevők saját településeiken felmérik/feltárják a településen és térségében található értékeket, ezáltal elkészítik a saját településük értékeit összefoglaló adatbázisát, hozzájárulva a megyei értéktár adatbázisának kibővítéséhez. A kölcsönösség elvére épülve ősszel, az elkészült munka bemutatójára Veszprém megye küldöttsége is ellátogat.

(RMDSZ-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük