Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bővítsük közösen tudástárunkat!

Bővítsük közösen tudástárunkat! Kultúra

Vélhetően a Kézdivásárhelyen is rendkívül népszerű Ezüst Akadémia előadássorozat mintájára, annak folytatásaként született meg a Tudástár útra indításának gondolata a Wegener Pro Sanitate Alapítvány munkatársaiban, akik a Vigadó Művelődési Házzal partnerségben csütörtökön Balla Ede Zsolt író, néprajzkutató előadására várták az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

A szimbólum sűrített tanítás – vezette fel rendkívül információgazdag és gondolatébresztő, Ősi szimbólumok és az életfa című előadását Balla, akinek bevallása szerint életében több mint egy évtizede erősödött meg a képolvasás fontossága, a magyar kultúra és az egyetemes emberi műveltség jelkészlet-ismeretének igénye. A gazdagon illusztrált előadás során, a magyarság ősi szimbólumait megragadva, pontosabb képet kaphattunk magunkról, nemzetünkről, a világban betöltött szerepünkről. Többek között az életfa, Fehérlófia, a Tejút, az Ikrek és a Nyilas, a csodaszarvas, a lélekmadár szimbolikája mögötti jelentéstartalmakat is megismerhettük az előadó értelmezésében.

Hangsúlyos részt tett ki az életfa motívumának ismertetése, amely gyakorlatilag megkerülhetetlen, ha jelképeinkről beszélünk, általa kötjük össze a fizikai világot a láthatatlan, szellemi univerzummal. Tetejetlen fa, égig érő fa, világfa formákban is előfordul, ábrázolása dísz- és használati tárgyakban, freskókon jóval a Krisztus előtti időkből visszaköszön, ereje a mai napig változatlan. A világfa szóalakban a világ-világosság szavak rokonsága, a világosság által teremtett univerzum képe jelenik meg – az életfa az az ezüstfonál, ami összeköt bennünket a teremtővel. A gyökérzet, az eredet, a hovatartozás éppen olyan fontos, mint a felsőbb cél, a korona, amely felé tartanunk kell. Némiképp prózaibb, hétköznapibb, ám minden arra nyitott ember által megtapasztalható, hogy az emberi idődimenzión, léptéken túlmutató, több száz éves öreg fák micsoda energiával, „tudással” rendelkeznek, ezért is kétségbeejtő, hogy orrunknál tovább nem látva, ész nélkül pusztítjuk azokat – mondta ki sokunk gondolatait.

Az előadó több példával, szépen rámutatott ősi hitvilágunk jelképei és a keresztény szimbolika közötti számos párhuzamra is. Levezette azt is: ősi hitvilágunk a csillagos ég jeleiben, a csillagképekben gyökerezik, ezért az égre kell emelnünk szemünket, lelkünknek is fölfele kell törekednie.

Az előadás után (amelyet teljességében lehetetlen visszaadnunk egy cikk keretei között) lehetőség nyílt tovább boncolgatni a felmerült gondolatokat, kérdéseket, az előadó könyveit is megvásárolhatták az érdeklődők, a szerző természetesen szívesen dedikált is. Aki jobban elmélyülne a témában, keresse Balla Ede Zsolt Szent Földünk rajza, Oltáron az Olt, A szív kápolnája című munkáit.

Bővítsük együtt tudástárunkat! – hívott az előadássorozat további alkalmaira Sárkány Hanna, a Pro Sanitate képviselője, akitől azt is megtudhattuk, hogy június és július folyamán keddenként 18 órától várják a Vigadóba a hallgatóságot. Az előadásokra a belépés díjtalan, azonban, ahogyan a korábbiakban is, a helyek száma korlátozott, előzetes regisztráció szükséges, maszk viselete is kötelező a teremben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük