Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Berde Mózsa hazatért

Berde Mózsa hazatért Kultúra

Születésének 200. évfordulója alkalmából és nemzeti ünnepünk egyik kiemelkedő sepsiszentgyörgyi eseményeként került sor tegnap Berde Mózsa forradalmi kormánybiztos egész alakos szobrának a leleplezésére.

Harmath István, székelyudvarhelyi születésű, de jelenleg Baján élő szobrászművész alkotását az Erzsébet park központi sétányán helyezték el, és Antal Árpád András polgármester, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, valamint Kisgyörgy Zoltán geológus, helytörténész leplezte le.  A szentivánlaborfalvi születésű politikus és iskolateremtő mecénás életútját Egyed Ákos akadémikus méltatta, a szobrát pedig Kovács István unitárius lelkipásztor áldotta meg. A szülőfalu székely ruhába öltözött küldöttei egy nótacsokorral tisztelegtek a nagy előd emléke előtt.

Elfoglalta tehát méltó helyét, a Nemzeti Bizottmánynak is helyet adó egykori Megyeháza előtt a háromszéki önvédelmi harc szellemi vezetője, hogy immár bronzba merevült tekintetével vigyázza a szülőföldet. Ez viszont a megyeszékhelyi Hármas Alapítvány jóvoltából és a polgármesteri hivatal hathatós segítségével vált lehetővé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük