Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe

Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe Kultúra

Január 17-én, kedden 17 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyílik kiállítás.

 

Megnyitóbeszédet mond Gazda József, irodalom és műkritikus, a kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

Dóczyné Berde Amál (1886–1976) festőművész, művészeti és néprajzi író tanulmányait Nagyenyeden kezdte, a tanítóképzőt 1906-ban Kolozsvárt végezte. 1910-ben Dóczy Ferenc fizika tanárral lépett házasságra. Művészeti tanulmányokat folytatott Münchenben és nagybányai művésztelepen, ahol Thorma János és Réti István volt a mestere, majd Kolozsvárt (1913–18); közben rajztanár. Több nyugat-európai utazás után 1930-ban Kolozsvárt telepedett le.

A laborfalvi Berde család tagjai évszázadok során a haza, az egyház, a tudomány és a művészetek terén alkottak maradandót. Nem véletlen hogy a kálvini tanok közül a legfontosabb a Berde lányok gondolatvilágában az, hogy a hithű, elvhű élet a kiválasztottság jele. Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka, amelynek gyümölcsöztetése kötelesség, nem egyéni érdem.

A tárlat Gergely Erzsébet a Házsongárd Alapítvány igazgatója kitartó gondoskodása nyomán született meg. A kiállítás támogatói: Erdélyi Református Egyházkerület, Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár, Sapientia EMT Filmművészeti Szak, Székely Nemzeti Múzeum, nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, illetve a Tőkés és Berde család. A kiállítás grafikai szerkesztője Szebeni-Szabó Róbert fotográfus.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük