Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Benyomások ötvözetei

Benyomások ötvözetei Kultúra

Az elmúlt év októberében tervezték, azonban a koronavírus-járvány miatt csak szerda este tudták megtartani Tamás Dénes Rémegyszerű versek című könyvének bemutatóját a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A szerzővel Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett. Kettőjük társalgása egyedi élményben részesítette a jelenlévőket.

Hirdetés
Hirdetés

Többek között megtudhattuk, hogy a kötetben található, terjedelmüket tekintve többnyire rövid versikék a környezetre, majd önmagára összpontosító elmélkedés szüleményei. Szonda Szabolcs ezeket találóan szemlélődés-történeteknek nevezte. Annál is inkább, hogy saját bevallása szerint Tamás Dénes valóban nagy figyelmet szentel az őt éppen körülvevő térre. Erőteljesen kapcsolódik a környezethez, amelyben pillanatnyilag lennie adatott, és költeményei az így szerzett benyomások ötvözetei. Régi történetek, szerelmek, tájak, vizek, hegyek tudatában hagyott lenyomatából fakadnak az alkotások.

A műveket ízlelgetve ugyanakkor megállapítható, hogy a vajúdó jelen által sejtetett, kétségekkel telített jövő miatti aggodalom is átsüt némelyiken, amint az Ellenállás című is érzékelteti: „vajon ezek a falak és épületek/ ezek az utak és sétányok/ ezek a fák és bokrok/ ezek a bennünk létező érzelmek/ ezek a szavak/ ezek a fejünkben megforduló gondolatok/ ellen tudnak-e állni annak, ami jön?”

Nem árt, ha ezen mi is elgondolkodunk…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük