Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Benkő Levente a tizennegyedik kitüntetett

Benkő Levente a tizennegyedik kitüntetett Kultúra

Vidékünkön javában tartanak a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület (GMKE), valamint Erdővidék Múzeuma által szervezett Erdővidéki Közművelődési Napok programjai, s az eseménysorozat legfelemelőbb pillanata az Erdővidék Kultúrájáért díj átadása. Ezt olyan közéleti személyek kaphatják meg, akik öregbítették vidékünk hírnevét, valamint munkásságukkal hozzájárultak Erdővidék fejlődéséhez, annak közéleti, közművelődési értékeinek bővítéséhez.

A 2005-ben alapított díj tizennegyedik kitüntetettje Benkő Levente közíró, újságíró, történész, a GMKE alapító alelnöke. A díjátadóra ünnepélyes keretek között november 20-án, kedd este került sor a baróti művelődési ház Bodosi Dániel-termében.

Az ünnepélyt a nemsokára egyéves fennállását jegyezhető Bujka énekegyüttes kalotaszegi népdala nyitotta meg, majd Demeter Lászlótól, a GMKE elnökétől megtudhattuk, nem sokat mérlegeltek a döntésen, hogy idén kire essen a választás, hiszen mint mondta, olyasvalakinek szerették volna odaítélni a díjat, aki több évtizede erősíti a szülőföldjéhez való köteléket. Tamás Sándor megyetanácselnök elmondta, nagyon régről ismeri Benkő Leventét, ismeri írásai egy részét is, de felelevenítette az 1990-ben szerveződő Magyar Demokrata Szövetségben végzett munkásságát is. „Ha egy szóban kellene kifejezzem, hogy miért ítéljék neki a díjat, azt mondanám: megérdemli” – mondta az elnök.

Lázár-Kiss Barna polgármester is köszöntötte a díjazottat, emellett elismerését fejezte ki a szervezőknek, akik fáradtságot nem ismerve évről évre megszervezik a programsorozatot. Dr. Demeter János, a GMKE alapító elnöke közös múltjukat elevenítette fel, de beszélt a díj fontosságáról is, ugyanis amikor két éve ő maga is megkapta, teljesen átrendezte irodája polcait, hogy a legelőkelőbb helyet foglalhassa el azon. „Hiszem, hogy ez életem legfontosabb elismerése” – mondta.

Szekeres Attila újságíró, egykori kolléga elismerését fejezte ki az egyesületnek, hogy olyan személynek ítélték oda a díjat, akire nem legyintenek saját hazájában. „Emberek, le kell tenni valamit az asztalra” – idézte Benkő egyik mondását, amelyet a 14 éves közös szakmai múltban többször hallott tőle. „Levente letett valamit, s azok mind súlyos dolgok” – jelentette ki.

Laudációjában Csinta Samu (újság)író, a Sepsi OSK labdarúgó-egyesület jelenlegi vezetője is beszélt a díjazott munkásságáról. „Neki köszönhetjük a szárazajtai és barcaföldvári vérengzések, illetve fogolytábor átfogó képeinek leírását, de az 1956-os szabadságharcok részleteibe is betekintést nyerhettünk kötetei által” – sorolta. A méltatás után Demeter László adta át a díjat, minekutána a díjazott így fogalmazott: „Beszélni nehéz, hallgatni könnyebb, de írni még könnyebb”. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette munkásságát, kiemelten a szüleinek és a jó Istennek, hogy ide születhetett Erdővidékre, Háromszékre, Székelyföldre.

Lázár Szilárd

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük