Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bemutató tárlat az EMŰK-ben

Bemutató tárlat az EMŰK-ben Kultúra

November 5-én, pénteken 18 órakor nyílik PARALEL címmel az Erdélyi Művészeti Központban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közreműködésével Sepsiszentgyörgyön indított festőművész- és szobrászművész-képzés jelenlegi és leendő oktatóit bemutató tárlat.

Hirdetés
Hirdetés

A székelyföldi magyar nyelvű művészképzés megalapozása több éve fölmerült és dédelgetett kezdeményezés. Bár a térségben számos középiskolában végeznek diákok képzőművészet szakon, e tanintézmények hallgatói csupán nagy távolságok megtétele árán folytathatják tanulmányaikat anyanyelvükön. Az idén indult festészet és szobrászat osztatlan mesterképzés olyan kedvező feltételek meglétének gyümölcse, mint a Pécsi Tudományegyetem kezdeményezése, hogy művészeti képzéseiket Magyarország határain túlra is kiterjesszék.

Az Erdélyi Művészeti Központban megnyíló kiállítás címe a magyarországi illetve az erdélyi művésztanárok munkássága közötti párhuzamra utal. A kiállítás sokszínű képet közvetít arról, hogyan gondolkodnak hasonló kérdésekről azok a képzőművészek és tanárok, akiket eddig nagy földrajzi távolságok választottak el, de idéntől együtt dolgoznak a Sepsiszentgyörgyön elindított képzőművészeti egyetemi képzés-megalapozásán. A tárlaton szereplő 38 képzőművész változatos műfajokban készült alkotásait a kiállítás kurátorai négy nagyobb kérdéskör szerint csoportosították, így kidomborodik, hogy ki hogyan viszonyul különböző társadalmi kérdésekhez vagy a környezethez és a hagyományokhoz. Külön egységbe rendeződnek azok a munkák, amelyek a jel – misztika – rend fogalomköréhez kapcsolódnak, és további csoportot képeznek a geometria és absztrakció vonzásában született művek.

A Mészáros Gergely, Péter Alpár és Madaras Péter által rendezett kiállítást Várallyay Réka művészettörténész nyitja meg, a vendégeket dr. Bordás Beáta PhD, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. December 4-ig keddtől péntekig 10 és 17 óra, szombaton 10 és 18 óra között, az érvényben lévő járványügyi szabályozások betartásával látogatható az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és harmadik emeleti kiállítótereiben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük