Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Barangolás a mesék világában

Barangolás a mesék világában Kultúra

A reziliencia, vagyis rugalmas ellenálló képesség fogalmát, valamint ennek a népmesékben megnyilvánuló módozatait bontották ki és elemezték gyakorlati példákon keresztül csütörtök délután a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Hirdetés
Hirdetés

A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál keretei között, a Magyar Népmese Napja alkalmából szervezett esemény résztvevői dr. Kádár Annamária mesepszichológus, dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó és Szabó Enikő meseterapeuta voltak.  

A pszichológus szerint az adott helyzetek ismétlődnek ugyan, de a hozzájuk való viszonyulás és a megoldásuk módja egyénenként változik. Ahhoz pedig, hogy nagyon gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni képes felnőtté váljunk, kiegyensúlyozott gyerekkor szükségeltetik. A szókincsünk gazdagsága és értelmi képességeink rugalmassága nagymértékben függ a pozitív töltetű gyermekkori élményektől, amelyek között a mesének meghatározó szerepe van. A mesemondás ugyanis közvetlen, meghitt és sajátos hangulatú kapcsolatot alakít ki annak gyakorlója, valamint hallgatója között. És ezáltal az utóbbi számára biztonságossá és kiszámíthatóvá válik a világ, ami már önmagában nyugtató hatást gyakorol rá. Ugyanakkor a szó jó értelmében vett, a figyelem összpontosításához elengedhetetlen feszültséget kelt, de le is vezeti azt, mert váratlan fordulatok által előidézett megpróbáltatások ellenére, minden mese jól végződik.

Arról már Zalka Csenge Virág és Szabó Enikő gondoskodott átszellemült és kifejező előadásmódjával, hogy a jelenlévők korosztálytól függetlenül belekóstolhassanak a csodálatos népmesékbe.  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük