Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az Úz völgye magyar múltjáról

Az Úz völgye magyar múltjáról Kultúra

Szerdán a baróti kultúrotthon nagytermében mutatták be az Előre az Úz völgyében című kötetet, mely tavaly a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában jelent meg, s mely kötetet, mint az a helyszínen is elhangzott, lapunk főszerkesztője, Kocsis Károly szerkesztette másfél éves munka árán.

Hirdetés
Hirdetés

Az Úz völgye hadtörténetébe – merthogy a könyv első világháborús naplórészletek, visszaemlékezések, illetve történelmi térképek, illusztrációk gyűjteménye – Nagy Zoltán megyei tanácsos vezette be a jelenlévőket, kezdve 1916. augusztus 27-vel, amikor Románia hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának, folytatva 1917. március 8-ig, a Magyarós-tető visszafoglalásáig.

Tamás Sándor megyetanácselnök, a kötet egyik tanulmányának szerzője kiemelte: a könyvbe 250 korabeli illusztráció, karikatúra és 18 térkép is bekerült. Utóbbiakra részletesebben kitért, mondván, első említése az Úz völgyének 1702-ből származik, és kidomborította, hogy az első világháborút megelőzően is jelentős volt a völgyben az állandó magyar jelenlét, erre utalnak a korabeli térképeken megjelenített magyar helynevek. A kötetet mindazoknak ajánlotta, akik ismerkedni szeretnének honi tájainkkal, szülőföldünk történelmével és földrajzával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások