Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ötödik Transnatura

Az ötödik Transnatura Kultúra

Hat évvel ezelőtt a Haarberg Orsolya-kiállítás kapcsán kezdődött ez a projekt, időközben megalakult a Vadon Egyesület, és a városi önkormányzat hathatós támogatásával elindulhatott a Transnatura-fotópályázat – nézett vissza az előzményekre az ötödik pályázat képeiből nyílt kiállítás megnyitóján Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke.
Ezen képek mindegyike egy-egy kincsestár, egy általunk megálmodott paradicsom képe – méltatta Dorel Gaina bukaresti egyetemi tanár, a zsűri egyik tagja a tárlatot, amelynek története egy olyan napban gyökerezik, amikor Demeter János és Damokos Csaba képzőművész valamilyen véletlen folytán éppen szabadon voltak, és együtt ötleteltek. Ha a jó képnek az az egyik lényeges tulajdonsága, hogy egy egész történetet mesél el, az idei anyagot látván az volt az érzésem, novella-füzérek, egész kötetek jönnek velem szembe – mondta Damokos Csaba, maga is zsűritag Radisics Milán, Florin Andreescu és Orosz György mellett.
Idén is két kategóriában vártak képeket, a nyílt kategória (szabadon választott témával) mellett a Pókok, rovarok világa képezte a másik főtémát. Bár idén minden korábbinál több alkotást kellett elbírálniuk – 5 kontinens 21 országából 605 kép érkezett –, a zsűritagok könnyen közös nevezőre jutottak a legjobbakat illetően.
A rovarvilágot megörökítő kategória győztese ilyenformán a ciprusi Baglar Hasan Kezdődik az előadás című képével, második a magyarországi Daróczi Csaba A mocsár színei című fotójával, harmadik az indiai Pradhan Pratik Párhuzam című alkotása. A nyílt kategóriában Kirják Józsefé a fődíj (Vízér), Josip Miskovic a második (A kobalt-tó hattyúi) és Zhong Yi a harmadik (Gondviselés). A fotópályázat nagydíját szintén Daróczi Csaba érdemelte ki Harcosok című fotójával.
A kiállítás képanyaga a Vadon Egyesület honlapján megtekinthető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük