Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az összefogás hozadéka

Az összefogás hozadéka Kultúra

Aranyhajú pásztorfiú, jó tündérek, gonosz boszorka, telepesek és zsiványok kelnek életre tudatunkban Ilyés András Zsolt A Bedő- borvíz titka című gyermekirodalmi könyvének olvasása közben. Ugyanakkor az is kiderül belőle, hogy Mikóújfalu és a határában lévő Bedő-borvízforrás kiről kapta a nevét. Vasárnap délben mutatták be a község kultúrotthonában.

Amint azt a beszélgetőtárs szerepét betöltő Oláh Orsolyától és az egybegyűlteket köszöntő Demeter Ferenc polgármestertől megtudhattuk, a szülőföldszeretet, kitartás, fiatalos lendület és összefogás hozadékának szép példája Ilyés András Zsolt legújabb, sorrendben immár negyedik kötetének a megjelenése. Hiszen egy helyi szerző falusfele által illusztrált, önkormányzati támogatással és helybéli erőforrások felhasználásával kiadott műve került az olvasó asztalára. Szellemi értékét nagyban növeli, hogy megszületésénél zömében ifjak, közöttük az Ifjúsági Klub Újfaluért tagjai bábáskodtak. Az együttgondolkodás és cselekvés felhajtó erejét pedig a művelődési otthonban jelenlévő érdeklődők nagy létszáma is ékesen igazolta.

Az ásványvizekről, illetve a Bedő-borvízről Kisgyörgy Zoltán geológus tartott sajátos humorral fűszerezett előadást. Az ásványvíz a mélybe szivárgó csapadékból keletkezik a befogadó kőzetben rejlő ásványok feloldása során. Összetétele tehát ez utóbbiak függvényében változó. A Bedő-borvíz nagy mennyiségű szódabikarbonátot tartalmaz, de dúsítja a környezetében zajló vulkanikus utótevékenység nyomán keletkező széndioxid is. Lúgos jellege miatt fogyasztása a savtúltengésben szenvedőknek javallott.

A Mikóújfaluban 37 esztendeje született szerző rövid hozzászólása során elárulta, két kislánya unszolására kezdett meséket és gyermekverseket írogatni. Ezek cselekménye pedig azért kapcsolódik a környék nevezetességeihez, mert gyermekkori élményei tanúsága szerint a zsenge lelkekbe ily módon is el lehet ültetni a szülőföld szeretetét és megízleltetni a becsülettel elvégzett feladat örömének ízét. Ugyanakkor játékos módon megismerhetik szülőfalujuk és környéke történetét. A könyv egyes részeinek Kicsi Venczel, Ilyés Helga Anita, valamint Nagy Tünde Mónika által való idézése pedig arra utalt, hogy ezt örömmel meg is teszik.

Ilyés András Zsolt számára külön elégtételt jelent, hogy a kötet megjelenése csapatmunkának köszönhető, melynek során nem csak összeforrtak a fiatalok, hanem sikerélményben is részesültek, mintegy bizonyítékául, hogy minden lehetséges, csak akarni kell. „Mikóújfaluban élek. Még kislány voltam, amikor megragadott a művészetek csodálatos világa, különösképpen a rajzolás. Ez az állapot a mai napig tart. Gyakran kérdezik, hogy miért szeretek rajzolni? Nos, azért mert megnyugtat és boldoggá tesz. A boldogság pedig kincset ér” – olvashatjuk a könyvet színes ceruzarajzaival vonzóbbá tevő, illetve mondanivalóját és üzenetét elmélyítő Bujdosó Rita önvallomásában.

Összegzésül elmondható, hogy egy kívül-belül tetszetős, tartalmát tekintve is értékes kötettel gazdagodott a magyar gyermekirodalom. Beszerezni a mikóújfalusi IKÚ egyesülettől lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük