Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi grafika atyja

Az erdélyi grafika atyja Kultúra

Negyven alkotást, köztük 15 fametszetet, 6 pasztellt, 12 szénrajzot, 5 tusrajzot és 2 akvarellt adományozott Gy. Szabó Béla (1905–1985) képzőművész hagyatékának őrzője, Ferenczy Miklós nyugalmazott kolozsvári református lelkész a Sepsiszentgyörgyön működő Erdélyi Művészeti Központnak (EMŰK). Mindezt az Árkosi Kulturális Központ igazgatója, Kopacz Attila jelentette be.

Az intézményvezetőtől a továbbiakban azt is megtudhattuk, hogy nem véletlenül esett a választás erre a városra, hiszen Gy. Szabó Béla Gyulafehérváron született ugyan, azonban szülei háromszékiek voltak. Apja Bitán, édesanyja pedig Maksán született, csupán a vasutas férj odahelyezése révén került a család az egykori fejedelmi székvárosba.

Sepsiszentgyörgy és Háromszék jó bölcsőhelye a képzőművészeteknek, amint az itt megszülető alkotások és az EMŰK létrejötte is bizonyítják – fogalmazta véleményét meg ez örvendetes alkalomból a megyei tanács jelen lévő elnöke, Tamás Sándor. Az EMŰK vezetője, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész az adományozás tényétől láthatóan meghatódva köszönte meg a nagylelkű gesztust. Szakmailag megalapozott véleménye szerint Gy. Szabó Béla az erdélyi grafika atyja, ezért ez alkalommal az EMŰK művészeti kincsestára felbecsülhetetlen értékkel gazdagodott.  

A szóban forgó alkotásokat november 9-én 19 órakor mutatják be az Árkosi Kulturális Központban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük