Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az első Nagyajtai Várfesztivál

Az első Nagyajtai Várfesztivál Kultúra

A Jurta Egyesület első ízben szervezi meg a már régen megálmodott Várfesztivált, augusztus 12–14. között Nagyajtán, a 15. században épült nagyajtai unitárius vártemplom udvarán, közölték Fekete Levente, a Jurta egyesület elnöke, unitárius lelkész, Fekete Hunor, a rendezvény főszervezője és Barothi Brigitta, a rendezvény szervezője.

Hirdetés
Hirdetés

A Várfesztivál központi elemét a művészetek találkozása adja. A fesztivál programkínálata kitér a zene, a képzőművészet, a népművészet ágazataira, célcsoportját tekintve a gyerekektől egészen a felnőtt korosztályig terjed ki. A párhuzamosan zajló programpontok között megtalálható majd a zenei együttesek előadása a várszínpadon, néptáncelőadások, állandó jelleggel pedig kiállításokon, kézműves tevékenységeken, kézműves vásáron, gyerekfoglalkozásokon vehetnek részt az odalátogatók.

A péntek délutáni megnyitót követően a nemrég lezajlott III. Citera műhelymunka gálaműsorát, valamint Sorbán Enikő homoródalmási népdalénekes előadását tekinthetik meg a résztvevők. Ezt követően megnyílik az állandó jellegű kézműves vásár, valamint a gyerekfoglalkozások, a résztvevők személyes lovashintón is körbe járhatják a települést a várfesztivál teljes ideje alatt. Az esti koncertek előtt a Látva lássanak című Ady Endre vándorkiállításának megnyitója, borkóstoló, a vártemplomban orgonakoncerttel egybekötött szervezett vezetés közül válogathatnak a résztvevők. Péntek este a Legbelsőkör, majd Szabó Balázs Bandája koncertjeit élvezhetik a várfesztiválozók, utána pedig tábortűzzel és jam session-el zárul a nap.

Szombaton délben megnyitja kapuit a várudvar, az állandó kézműves vásár, gyermekfoglalkozások mellett kézműves tevékenységekre kerül sor, majd dr. Szekeres Attila István heraldikus tart előadást a településre reflektáló címerekről.

Délután a Nagyajtai művészek című kerekasztal beszélgetésére kerül sor, majd pálinkakóstolóval egybekötött felnőtt mesemondásra várjuk a fesztiválozókat.

A gyerekek különböző tevékenységek keretén belül élvezhetik a fesztivált, hiszen Szabó Károly cianotípia workshopja, Benedek Márta reneszánsz gyermekjátékai valamint a Lelkes Zenekar hangszersimogatója közül válogathatnak. Az est koncertekkel folytatódik, fellép a Lelkes Zenekar, a Szintaxis valamint Koszika& The Hotshots, a koncertek után táncházba várjuk a mulatni vágyókat, ahol a talpalávalót a Lelkes Zenekar biztosítja.

Vasárnap 11 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor a nagyajtai unitárius vártemplomban, melynek keretén belül Lőrinczi Lehel orgonaművész előadását hallgathatjuk meg. Délután fellép a Kájoni Consort régizene együttes, a Kékvirág Néptáncegyüttes, a Gazdag Miklós Polgári Daloskör, a Classical Singers operett együttes valamint a Művészeti Népfőiskola Nagyajtai és Középajtai Néptánccsoportja.

Az előadásokat követően a Várfesztivál zárókoncertjét a Last Minute zenekar biztosítja, este pedig a tűzzsonglőrök performanszával zárul az I. Nagyajtai Várfesztivál.

A fesztiválra a belépés ingyenes, a rendezvény partnerei a Nagyajtai Unitárius Egyházközség, Nagyajta Község Polgármesteri Hivatala.

A rendezvény főtámogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Turisztikai Ügynökség, Kovászna Megye Tanácsa, Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük