Felhívás!

Az égiek felé fordulva…

Az égiek felé fordulva… Kultúra

Vagyunk még, akik emlékszünk: ötven–hatvan évvel ezelőtt a hétfői napok az iskolában számonkéréssel kezdődtek. Kik és miért vettek részt a vasárnapi szentmisén? Nehéz dolguk volt akkor az ateista propagandát meggyőződésből vagy csak tessék-lássék módon folytató tanítóinknak, tanárainknak, mert bizony az ilyen „feleltetésekkor” a tanulók nagy része kézfelemeléssel vagy felállással jelezte, hogy templomban volt az előző napon.

Tömeges méretű volt tehát a templomba járás, kiváltképpen itt, a Szentföldnek nevezett kistérségünkben, így pedig még megszégyeníteni sem sikerülhetett azokat a tanulókat, akik vasárnaponként az Isten házát látogatták…

Persze lehetett korlátozni az egyházi szertartásokat, így a hívők tömegeit megmozgató zarándoklatokat és szabadtéri búcsús szentmiséket törvény tiltotta, és a hatóságok ennek megfelelően léptek fel minden alkalommal. A Szent István-napi perkői búcsú is mintegy két évtizedig szünetelni kényszerült, csak az 1960-as évek végén, a nagypolitikában bekövetkezett bizonyosfajta „olvadás” nyomán, illetve Farkas Antal kézdiszentléleki plébánosnak köszönhetően kezdték újból megtartani Felső-Háromszék szent hegyén. A hívők részvétele biztosított volt, hiszen a szülők és nagyszülők nemzedéke még emlékezett például a két világháború közötti perkői búcsúk felemelő hangulatára, amely akkor lelki és szellemi „ajándokul” szolgált az itteni kisebbségi magyarság számára.

Családi gyűjteményekben találni még régi fényképeket, mondjuk az 1930-as évekből, amelyek az ünneplőbe öltözött kiskászoni, kézdiszentléleki, valamint a szomszédos falvakból összegyűlt híveket s a zöld ágakkal és virágokkal díszített kápolnát örökítették meg, vagy olyanokat, amelyek az istentelen időkben készültek (a mellékelt fotó 1964-ben), s a kopár hegytető és mindössze néhány nosztalgiázó idős ember látható a dísztelen kápolna tövében.

A mai nyilvános és szabadon tartható Szent István-napi búcsún, lelket sorvasztó, több hónapos bezártság után különösen fontos együtt lenni és az égiek felé fordulva imádkozni és ünnepelni…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások