Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az egész család ünnepe

Az egész család ünnepe Kultúra

Június elseje minden évben a gyerekeké, és idéntől, lévén hogy hivatalos munkaszüneti nap, mondhatni, az egész családé. Ma délután – és nem csak – megyeszerte gyermeknapi programokat szerveznek, mi pedig igyekeztünk összeszedni ezeket, hogy ki-ki eldönthesse, hol szórakozik.

Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgy főtérén a városi önkormányzat rendez gyermeknapot mintegy húsz partnerrel közösen. A vásárral egybekötött gyermeknap 11 és 19 óra között zajlik, különböző játékok, színpadi előadások és táncház színesíti. A Szabadság téren a Tega Rt. szervezésében szelektív hulladékgyűjtési játékismertetők lesznek, de a menhely kiskutyáit is lehet simogatni, örökbe fogadni. A Máltai Ifjúság és a Vöröskereszt önkéntesei különböző társasjátékokkal várják a kicsiket, lesz csereberesátor, csocsóbajnokság, stresszlabdakészítés, nemezelés, ujjbábszínezés mesefigurákkal. Ugyanakkor elmaradhatatlan része a gyereknapnak az aszfaltrajzverseny is, amely az Erzsébet parkban zajlik.
A gyereknapi programokhoz kapcsolódik az Andrei Mureşanu Színház Storia del teatro című olasz nyelvű előadása, magyar és román fordítással tekinthető meg. A délutáni program része a Játék és tanulás Piroskával és Azurával kétnyelvű foglalkozás is, amely román és magyar anyanyelvű gyerekeknek szól. A civil önkéntesek, színészek által szervezett programok célja a nyelvi korlátok leküzdése. A Magmában alkotó-fejlesztő mesés foglalkozásokra várják a gyerekeket, míg 16 órakor László I. Attila Piskóta Panni című lemezbemutató koncertje lesz hallható a kőszínpadon.
A Lábas Ház előtt az életmentéssel kapcsolatos tevékenységekbe kapcsolódhatnak be a gyerekek, kipróbálhatják a mentő- és a tűzoltóautót, megismerkedhetnek a felszerelésekkel, meghallgathatják a tűzoltók, rendőrök érdekes történeteit, a rendőrkutya-bemutató után pedig saját ujjlenyomatot is készíthetnek. A vásári színpadon a Sepsibükszádi Fúvósegyesület zenekarának fellépésével kezdődik a programsorozat délelőtt 11-kor, majd a helyi iskolák és óvodák csoportjai szerepelnek, este pedig tánc­házzal zárják a napot.

Kézdivásárhelyen
A Vigadó Művelődési Ház kétnapos rendezvénye mára is tartogat érdekességeket: 10 órától a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban papírszínházra, meseolvasásra, drámajátékokra, kincsvadászatra és kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket. 11 órától különlegesnek ígérkezik a Vigadóban a Pufi a fergetegben című manómese-pantomimjáték, ezenkívül lesz hangszerbemutató, gyerekbalett, modern és népi tánc, Minisnaps-koncert, arcfestés, sporttevékenységek, üvegfúvás és sok más meglepetés. 19.30-tól pedig családi táncházra várnak mindenkit a Vigadó előtti térre.

Kovásznán
A kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében 12.30-kor kezdődik az óvodásoknak Kovászna, a játékok birodalma, az 1–8. osztályosoknak Kovászna gyermekszemmel címmel meghirdetett rajzpályázat díjazása, valamint a pályaművekből válogatott kiállítás megnyitója. Ezenkívül a városháza, a művelődési ház, a Kőrösi Sándor Líceum, az Avram Iancu Gimnázium, a Sport for all Covasna Sportegyesület, valamint az óvodák közös szervezésében 10–14 óra között a Dózsa György parkban, a Dózsa György utca egy részén – amit a gyermeknapra való tekintettel lezárnak –, valamint a művelődési házban várják a gyerekeket. Lesznek sportfoglalkozások, többek között görkorcsolya-, gördeszka-, bicikli- és más ügyességi versenyek. A Recefice Néptánccsoport táncházat tart a művelődési házban, 17 órától iskolásoknak, 19 órától felnőtteknek. Táncoktatók: Ürmösi-Incze Mária Terézia és Ürmösi-Incze Hunor. Zenél Iffiú Szabolcs és bandája. A belépés díjtalan.

Erdővidéken
Ma Erdővidéken is több rendezvény várja a legkisebbeket. Barót önkormányzata, a Tanulók Klubja, valamint a művelődési ház szervezésében 11 órától a Béke utcában kezdődik a gyermeknap: lesz aszfalt- és lufirajzolás, közös hulahoppkarikázás, zsákban futás, kerékpárverseny, zumba, de meglepetéssel is készülnek a szervezők.
Erdővidék Múzeumában ugyancsak 11 órától nyitják meg a Ceruzával, ecsettel életre keltett Mátyás király-mesék című, óvodásoknak és kisiskolásoknak meghirdetett rajzpályázatra beérkezett munkák kiállítását, a nyerteseket egyúttal díjazva is.
A köpeci templomkertben a Református Nőszövetség és helyi önkéntesek szervezésében 16 órától gyermeknapi rendezvény kezdődik érdekes játékokkal, kézműves tevékenységekkel, közös énekléssel.
A miklósvári Kálnoky-kastély is várja ismét a gyermekeket, programjaik 11 órától kezdődnek, lesz lovaglás, szekerezés, kincskeresés, néptánctanulás, rajzolás. A kastélylátogatás a hat éven aluliaknak ingyenes ez alkalommal.

Szombaton a Négyháznál
Szombaton a Zabola és Imecsfalva közötti Négyháznál a Sacramento Lovas Klub szervezésében lovas gyermeknapot tartanak. 10 órakor megnyitó, 10.30-kor ügyességi verseny, 12-kor a Székely Kutya Klub előadása, 14-től lovas ügyességi feladatok gyerekeknek, 16.30-tól gyermeknapi díjugrató-verseny, 18-tól western gyorsasági verseny. Állandó programok: főzőverseny, szabadtéri játékok, rajzkuckó, arcfestés. Jelentkezni, érdeklődni a 0740.183.089-es telefonszámon lehet.

Vasárnap Kézdimartonfalván
Kézdimartonfalván Opra István plébános, valamint Molnár Dalma és Elekes Judit szervezésében vasárnap, a helyi parkban (rossz idő esetén a művelődési házban) tartják a gyereknapot, cserkésztoborzóval egybekötve. A rendezvény 12 órakor szentmisével kezdődik, 13 órakor a szülők által főzött tokányt fogyasztják el. 14–16 óra között a kézdivásárhelyi 34-es számú Gábor Áron Cserkészcsapat tart bemutatót toborzás céljából, 16 órától vetélkedők zajlanak, 17 órakor pedig a nemrég meghirdetett kupakgyűjtőverseny győzteseit díjazzák, illetve tombolahúzás is lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások