Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Átutazók a városnapok nagyszínpadán

Átutazók a városnapok nagyszínpadán Kultúra

Új, havonta jelentkező rovatunkban a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház háza táján lévő újdonságokról tájékoztatjuk olvasóinkat. Az alábbiakban Lung László Zsolt intézményvezetővel többek között az idei eseményekről, fejlesztésekről és tervekről beszélgettünk.

– Az ön által vezetett intézmény évről évre számos bel- és kültéri eseményt szervez önerőből, illetve partnerségben. Kiemelne egyet vagy többet az első féléves eseménynaptár rendezvényei közül?

– Az év első felében 137 eseményt sikerült megvalósítani, ebben természetesen benne vannak a saját, a partnerségben lévő és a vendégprodukciók is. A rendelkezésünkre álló terekben (nagyterem, díszterem, galéria) kisebb-nagyobb időközönként folyamatos volt a programkínálat, figyelve arra, hogy minden korosztály megtalálja a neki megfelelő kulturális eseményt. Ami újdonságnak számít, de még sokat kell dolgoznunk rajta, az a Diákakadémia, amit januárban indítottunk el Dr. Reisinger János előadásaival. Egyelőre csak kísérleteztünk vele, de ősztől remélem intenzívebben be tudjuk indítani, együttműködve az összes iskolával. Tekintettel arra, hogy az év első felében a színház és más területeken elég nagy volt a kínálat, túl sok előadás már nem fért bele ebbe a koncepcióba.

A Kaláka és Bogdán Zsolt felejthetetlen Kányádi-estet tartott Fotó: Virág István

Szintén rengeteg munka eredménye volt az Eredj, ha tudsz! című ünnepi előadásunk bemutatója, amelyben nagyon sok helyi tehetség is ki tudott bontakozni. De élmény volt látni a Háromszék Táncegyüttes, a Budapesti Operett Színház (Oszvald Marika, Peller Károly, Bódi Barbara), Demeter Eli és barátai, Új Forrás zenekar, Rákász Gergely, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Bogdán Zsolt és a Kaláka, a Magyar Állami Népi Együttes, a Békéscsabai Jókai Színház vagy akár a Veszprémi Petőfi Színház előadásait is. Visszatérő vendégeink az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Cimborák Bábszínház, Perkő Néptáncegyüttes, Zöld Nap Egyesület, Raff Róbert, stb.

– A helyi tanintézményekkel is együttműködnek, sikeres a Vigadó Mozi, a Gyerkőcnapok pedig már hagyománynak számít.

– Valóban, az iskolákkal közösen szervezett előadásokra is nagy hangsúlyt fektettünk. Az idei Vidám Versek Vetélkedője vagy a Kisiskolás Népdalcsoportok Találkozója nagyon sikeres volt, ugyanúgy a Molnár Józsiás Általános Iskola is sikereket tudhat maga mögött, akárcsak a 20 zongora, 80 kéz című előadás ötletgazdái. Kiállítótermeinkben a roma képzőművészek festészeti kiállítását lehet megtekinteni, illetve júniusban nyitottuk meg Ábrahám Jakab grafikus kiállítását is. Vendégeink voltak még többek között dr. Borcsa János, dr. Buda László, Oberfrank Pál (Jászai Mari-díjas színművész) és Bodor Ádám (Kossuth-díjas író). A Vigadó Moziban is számos magyar filmet sikerült bemutatni, jelen pillanatban e téren is jelentős technikai fejlesztésre készülünk. Csak egy párat soroltam fel, mert ennyire van lehetőség, de kiemelni alig lehet, hiszen minden eseményünk a maga nemében fontos és kiemelkedő volt.

Hirdetés
Hirdetés

A Gyerkőcnapokat az idén 7. alkalommal szerveztük meg. A program sűrűsége miatt egynaposra terveztük. Bár kicsit tartottunk attól, hogy a párhuzamosan zajló események miatt alacsony lesz a résztvevők száma, panaszra nem volt ok, talán az időjárás lehetett volna kedvezőbb.

– A Vigadóban tanév közben gyerek balett-, néptánc- és moderntánc-csoportok dolgoznak. Kik az oktatók, folytatják-e ősztől a tevékenységet, illetve tervezik-e további körök indítását?

– Ősztől minden oktatónk folytatja a munkát. Kocsis Lilla, Kocsis Hunor, Pap Ágnes már lassan három éve kiváló munkát végeznek. A balett, néptánc és moderntáncon kívül a bábjáték/színjátszást is szeretnénk indítani. A Macskakő diákszínjátszó csoport is elkezdi munkáját a tanév kezdése után, felvételit is tervezünk új tagok számára. A próbatermünk sajnos nem elég nagy több csoport indításához, pedig bőven lenne rá igény. Jelen pillanatban az átöltözési pontokat is csak a folyosón tudtunk kialakítani, többre nincs lehetőségünk.

– Az elmúlt évben milyen technikai fejlesztéseket végeztek, és várható-e további korszerűsítés ezen a téren?

– A technikai parkunkat a lehetőségeinkhez mérten folyamatosan fejlesztjük. Már sikerült megvásárolnunk egy Midas M32-es digitális hangkeverőt, hamarosan megrendelünk egy ETC Element 2 fénypultot is, és az ehhez tartozó kiegészítő eszközöket. A meglévők karbantartása és az új eszközök beszerzése nem egy olcsó terület egy kulturális intézményben, de az a cél, hogy lassan újabb és újabb technológiákat építsünk be a rendszerünkbe.

Az Eredj, ha tudsz! című produkció óriási közönségsikert aratott Fotó: Virág István

– Legutóbb a tetőszerkezet rongálódott meg, mentek le úgy előadások, hogy a színpadon kialakított nézőtérre előadás közben csorgott a víz. Sikerült ezt megoldani?

– A tetőszerkezet nincs rossz állapotban, tavaly is voltak felújítási munkálatok a felület keleti részén, az idén viszont úgy alakult, hogy egy hirtelen vihar a nyugati kupola alatti burkolatot teljesen leszedte, így színpadra nagyobb esőzések esetén csorgott be a víz. Egyszer alakult ki egy olyan helyzet, hogy a nagytermi stúdióban zajló előadás alatt, eső utáni vízcsöpögés volt tapasztalható, de azt a területet lezártuk, nézőt nem érintett. A javítást csak az évadunk utolsó produkciója után tudtuk elkezdeni, mivel le kellett zárni a színpad fölötti területet is. Gyakorlatilag a nyugati tetőrész egy teljesen új burkolatot és festést kapott.

Hirdetés
Hirdetés

– Az Őszi Sokadalomra is több eseménnyel készül a művelődési ház. Mi várható a folytatásban?

– Jelen pillanatban a már említett Eredj, ha tudsz! című előadásunk nagyszínpadi adaptációján dolgozunk, majdnem ugyanazzal a stábbal, de kiegészülve új táncosokkal és énekesekkel. Az előadás címe Átutazók és augusztus 29-én, este 9 órától mutatjuk be a központi színpadon. Lesz még kínálatunk az Őszi Sokadalomra, de részletekkel hamarosan jelentkezünk a megszokott felületeken.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük