Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aranyminősítés és különdíj

Aranyminősítés és különdíj Kultúra

Két díjjal érkezett haza a kovásznai Deák Gellért Gedeon a VII. Nemzeti VERSeny döntőjéről, amelyet az elmúlt hétvégén tartottak Budapesten, a Nemzeti Színházban. A fiú arra biztat, olvassunk verseket, hiszen a művészet egy olyan szegletét adják a világnak, amelyet a hétköznapokban nem tapasztalhatunk meg.

A múlt heti beszélgetésünkkor Deák Gellért még csak készülődött a hétvégi döntőre. Azóta két díj büszke tulajdonosa. A döntőben a 25 versenyzőt három fokozatban minősítettek: arany, ezüst és bronz. Gellért a Vass Csaba Amikor egyedül vagy és Nemes Nagy Ágnes Szomj című versek előadásáért aranyoklevéllel térhetett haza. Emellett az Ady Endre Emlékezés egy nyár-éjszakára költemény versklipben való feldolgozásra különdíjat kapott a zsűritől.

– Budapesten kellemes érzés töltött el, hogy ott lehetek a magyar kultúra központjában, de az volt az érdekes, hogy nem éreztem lámpalázat. Először zavart is az izgalom hiánya, de aztán rájöttem, hogy valószínűleg azért van ez, mert, amikor hallgattam a többieket, akkor nem versenytársként tekintettem rájuk, hanem sorstársként. Huszonöt versenyző előadott 3−3 verset. Ebben a 75 költeményben pedig benne voltak a magyar irodalom legszebb alkotásai, amit felemelő volt egymás után végig hallgatni – fejtette ki a tehetséges szavaló.

A negyedéves orvostanhallgató egyébként többször is elgondolkodott az elmúlt években azon, hogy jelentkezik a versenyre, azonban eddig mindig a tanulás, a szesszió sikeressége mellett döntött.
– Biztatok mindenkit, hogy olvasson és írjon verseket, mert jó menekülőút a hétköznapokból. Olyan világba csöppenhetünk általa, ami csak a miénk, amit a mi ízlésünk alapján formálhatunk – zárta gondolatait Gellért.

Fotó: Facebook / Nemzeti VERSeny

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
    • User
      Dátum: 2022. október 13., 19:49
      ÉRTÉKELÉS: 15

      Biztos vagyok benne, hogy Gellért művészet iránti érzékenységéből a majdani páciensek csak nyerni fognak, hiszen egy orvos dolga nem csupán az, hogy gyógyszert írjon fel a betegnek. Aki pedig anélkül ír véleményt valakiről, hogy ismerné, önmagát minősíti.

      • User
        Dátum: 2022. október 14., 12:43
        ÉRTÉKELÉS: -9

        Miert nem lett kolto? Iro? Pszihologus? Remelem,amikor on mutetre kerul majd,vagy intenziv ellatasra szorul,egy ilyen magasroptu lelek alljon a mutoasztala/agya melle.Talan a szavalattal es a lelekkel kikerul a vakbele.

    • User
      Dátum: 2022. október 13., 21:33
      ÉRTÉKELÉS: 19

      Az orvosnak nem csupán az a dolga, hogy gyógyszert írjon fel, hanem hogy egy kicsit a páciens lelkével is foglalkozzon. Egy művészetet kedvelő orvos „hobbijából” a betegei is profitálnak.
      Aki pedig úgy ír, hogy nem is ismeri a személyt, akiről „megvan a véleménye”, az önmagát minősíti.

  • User
    Dátum: 2022. október 14., 17:40
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Tehát egy jövendő orvos legyen szakbarbár. Csehov. Csáth Géza orvosok voltak. Gyurkovics Tibor pszichológus. Țuculescu- amennyiben hallott róla- ugyancsak. Baj? És hogy lehet egyáltalán embertársunknak rosszat kívánni?