Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Amikor nő dirigál a forgatás helyszínén

Amikor nő dirigál a forgatás helyszínén Kultúra

Szeptember 22–28. között a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház, a Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház harmadik alkalommal hozza tető alá Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja. Az Eva FilmMakers Fest célja egyensúlyt teremteni a férfi és női tehetségek között egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Az idei kiadást a múlt és jelen ötvözése jellemzi: az Eva FilmMakers Fest Románia, Magyarország és Irán női filmeseinek rendezésében készült új és korszakalkotó filmeket tár a sepsiszentgyörgyi közönség elé. A hivatalos megnyitót szeptember 22-én, pénteken 17.30-kor tartják az Andrei Mureșanu Színházban, ahol – 18 órától – egyben az Oláh Kata rendezte Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című filmet is levetítik.

A további napokon is kizárólag női rendezők filmjeit lehet megtekinteni különböző helyszíneken: Csángók, Anyám és más futóbolondok a családból (r. Fekete Ibolya), Digitális nomádom (r. Oláh Kata), Örökbefogadás, A hetedik szoba (r. Mészáros Márta), A maga természete szerint és szabadon (r. Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna, Bertha Lívia), Memento Mori – A váci legenda (r. Kiss Stefán Mónika), Veszélyes lehet a fagyi (r. Szilágyi Fanni). A programban szerepel a számos hazai és nemzetközi díjat nyert Crai nou (Új király) című film is Alina Grigore rendezésében, amelyet első alkalommal láthat a sepsiszentgyörgyi közönség. A 2023-as TIFF nagy nyertes alkotását, Dornaz Hajiha Like fish on the moon (Mint hal a Holdon) című filmjét is először vetítik Sepsiszentgyörgyön, amit online közönségtalálkozó követ a rendezővel.

Hirdetés
Hirdetés

A filmrendezőnőkkel, valamint a filmes stábok más szakembereivel és művészeivel szervezendő közönségtalálkozókat Vincze Teréz filmesztéta moderálja. A nézők Irina Margareta Nistorral is találkozhatnak, aki a romániai női filmkészítés rövid történetét mutatja be Mircea George Cornea Patimă (Szenvedély), Malvina Ursianu Serat (Estély) és Ada Pistiner Stop frame at the table című új, ugyancsak levetítendő filmjei alapján. Mariam Hamdy, az egyiptomi ASWAN Nemzetközi Női Filmfesztivál szervezője első alkalommal jön Romániába, és egy tematikus mesterkurzust koordinál, amelynek témája tapasztalatok megosztása a nőkkel és nők számára szervezett filmfesztiválok szervezése terén.

A nők alkotói zsenialitását a művészetekben két másik különleges rendezvénnyel is ünneplik a fesztivál ideje alatt. Szeptember 26-án, kedden Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kún Fruzsina képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás az Árkosi Művelődési Központban. Ugyanezen az estén az Andrea Gavriliu rendezte Privitor (A néző) című előadást mutatják be az Andrei Mureșanu Színházban.

Bár a projekt finanszírozása idén jóval kevesebb, az Eva FilmMakers Fest szervezői folytatják a vetítéseket Kovászna megye városaiban, Bodzafordulón, Szitabodzán, Kovásznán és Kézdivásárhelyen is. A fesztivál szeptember 28-án, csütörtökön a DriveIn Mozi-val, a Művész Mozi melletti parkolóban tartandó autósmozis vetítéssel zárul. A film címét később tervezik nyilvánosságra hozni.

A szabad helyek függvényében a fesztivál összes filmjére és a kapcsolódó rendezvényekre a belépőjegyeket kedvezményes áron kínálják. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán érhetők el.

Címlapfotó: Fekete Ibolya az Anyám és más futóbolondok a családból rendezése közben (fotó: Szlovák Judit/Vertigo Média/Budapesti Metropolitan Egyetem)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük