Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Állattartó kisgazdák sorsa

Állattartó kisgazdák sorsa Kultúra

Erdővidék is megismerhette a Vargyasi Levente által készített Tehenesek című dokumentumfilmet. A rendező-operatőr az e heti Tortoma Önképző Körben volt Demeter Zoltán vendége.
Arról is beszélt, hogy több más, eltűnőben levő foglalkozást bemutató dokumentumfilm (A sár mesterei, Meszesek, Szenesek) elkészítése után úgy érezte, hiba lenne elmennie azon kisgazdák élete mellett, akik ma még az állatok iránti szeretetből foglalkoznak tehéntartással, s akiknek napja, bárhogyan is nézzük, szintén lemenőben van.
– A nagygazdákról évek múltán is lehet majd filmet készíteni, de a kisgazdákról már aligha. Negyvenhárom órányi nyersanyagból vágtuk össze az 52 perces filmet, mely nyersanyag a későbbiekben még nagyon nagy érték lehet – mondta.
Összevetve, a filmben a háromszéki tehenes gazdák mindennapjai elevenednek meg, fókuszálva azokra a problémákra, melyekről többé- kevésbé mindannyian hallottunk, tudunk: a tej alacsony felvásárlási ára, a támogatások késése, a tejfeldolgozás kitörési lehetőségeinek keresése… Kiderül, a nehézségek ellenére még mindig vannak megyénkben állatszerető emberek, akiknek léte a tehéntartás, akik, ha kell, Bukarestig mennek igazukat keresni, s hogy a hagyományos háztáji gazdálkodás becsületének ismét érvényt szerezzenek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük