Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotnak, nem termelnek

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szabás-varrás tanfolyamának végzősei rukkoltak elő pénteken egy kreatív kiállítással, ahol a szebbnél szebb darabokról „már csak az árcímke hiányzott”.

Vargyasi Melinda és Mátyás Erzsébet felügyelete alatt a felnőtt, dolgozó tanítványok kilenc hónapon át heti tíz órában tanulták a szabás-varrás csínját-bínját, de még előtte anyagismeretet, a varrógép működését, a testméreteket. Elképzeléseik megvalósítását néha akadályozta az, hogy nem kaptak a tervhez megfelelő anyagot, így többször módosítaniuk kellett, de végül nemcsak vállalható, hanem rendkívül tetszetős, divatos, egyedi darabok születtek. Mind a heten vizsgamunkáikat állították ki: három rend ruhát, többek közt szoknyát, blúzt, nadrágot, ruhát, bélelt kabátot.
Kosztándi Tímea Kézdivásárhelyről ingázott a tanfolyamra. A csángó szőttestípusok trendi ruhákba való beépítésével azt szeretné elérni, hogy a csángó asszonyoknak munkát adjon. Mint mondja, annyi mindent kapott tőlük, amíg ott tanított (két évig Diószénben), hogy valamit vissza is szeretne ebből téríteni. Szebeni Ágnes már egy táncos kislánycsapatot is ellátott fellépő szoknyácskával, de elsősorban ő is magának és a gyermekeinek varrna, Sípos Noémi pedig nemes környezetvédelmi indíttatásból a használt ruhákat szeretné új életre kelteni tudománya által.

Mindig van a csapatnak ambíciós férfitagja is. Idén sem volt ez másképp, azonban néhány tanítvány objektív okok, általában időhiány, egyéb teendők miatt nem jut el a vizsgáig – ebbe a kategóriába esett Nagy Zoltán is, aki a magyar honvédtiszti egyenruhákat és a királyi hadsereg viseleteit is szeretné megvarrni, néhány darab már meg is van e gyűjteményből.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük