Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk Kultúra

Hat erdélyit részesített rangos állami kitüntetésben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként. A díjakat a kitüntetettek kedden este vehették át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

A díjazottak között három háromszékivel büszkélkedhetünk: a kézdivásárhelyi dr. Borcsa János irodalomkritikussal, lapunk munkatársával, a gelencei születésű Bara Ferenc pápai káplánnal, szentszéki tanácsossal, a Csíkdánfalvi Római Katolikus Plébánia főesperes-plébánosával és Márkus Andrással, a sepsiszentgyörgyi Mária Világ Királynője Római Katolikus Egyházközség plébánosával. Utóbbi a periférián élő erdélyi cigányság körében végzett több évtizedes, elhivatott lelkipásztori szolgálata elismeréseként részesült kitüntetésben. Bara Ferencet a Márton Áron és Jakab Antal püspökök mellett végzett elhivatott titkári munkája, valamint lelkipásztori és főesperesi szolgálata elismeréseként tüntették ki. Borcsa János irodalomkritikus, irodalomtörténész, az Ambrózia Kiadó alapító vezetője részére „a Kárpát-medencei magyar kultúra feltérképezését és népszerűsítését szolgáló publikációs tevékenysége elismeréseként”adták át a magyar állami kitüntetést.
„Borcsa János arra tette fel az életét – hangzott el a laudációban –, hogy értékeinket, a számára fontosnak tartott irodalmi, irodalomtörténeti tetteket, eseményeket számba vegye, felleltározza és beillessze, bekapcsolja a nagy irodalmi vérkeringésbe. Küldetésének tekinti az utódállamokba szorult kisebbségi magyar kultúra feltérképezését, népszerűsítését és értékelését, és az anyaország vérkeringésébe való bekapcsolását.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 22., 13:10
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Gratulálok Márkus András plébános úrnak. Végre a földiek közül is észrevették önfeláldozó és kevés köszönettel járó munkáját. A sok pökhendi kis és nagykirály közül ki vállalná teljes erőbedobással a cigányok felemeléséért való küzdelmet?

    • User
      Dátum: 2018. szeptember 24., 20:56
      ÉRTÉKELÉS: -1

      Gratuláltam a két ismerős szepsiszentgyörgyi kitüntetettnek. Örömömben. Erre került olyan, aki nem ért egyet az ünnepléssel. Kívánom nekik, legalább aranyérrel áldja meg őket a Jóisten, hogy hordják el magukat innen.