Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

MESEPÁLYÁZAT

Tavaly, a magyar népmese napja alkalmából az RMPSZ meseíró pályázatot hirdetett A láthatatlanná tevő maszk címmel. A pályázat célja olyan alkotások megszületésének ösztönzése volt, amelyek a koronavírus megjelenése utáni, mindaddig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese sajátos eszközeivel.

A pályázatra három országból 561 mese érkezett: Vajdaságból (Szerbia) 10, Felvidékről (Szlovákia) 70. A legtöbb mesét a negyedikesek (118) és ötödikesek (114) küldték be. A zsűri félezer alkotásból válogatta ki azt a 146-ot, amelyeket A láthatatlanná tevő maszk című kötetben jelentetnek meg. A kötet az utókor számára is tanulságos kiadvány, mindennapjaink lenyomata egyetemes történetekbe fogalmazva különböző nemzedékek nyelvén.

A kötet az Ábel Kiadó gondozásában jelenik meg, Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat korszakos főszerkesztője gondozta, Bak Sára, a Napsugár illusztrátora rajzolta. A kötetben szereplő diákok névsora az RMPSZ honlapján érhető el. Ezen kívül 21 pályázó oklevélből és könyvcsomagból álló különdíjban is részesül meséjének kiemelkedően gazdag fantáziavilágáért, igényes szövegalkotási megoldásaiért. A háromszéki díjazottak a következők: Fülöp Eszter: Lini, a minitündér (4. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely); Pakucs-Damokos Karolina: Nem látlak eléggé (8. osztály, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy); Nánia Hanna: Nefelejcs-vonal (11. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely).

KÖNYVBEMUTATÓ

Ma 19 órától a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban mutatják be az Előre az Úz völgyében című kötetet.

TÁNC

A tánc világnapja alkalmából április 29-én, csütörtökön 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében a Perkő Néptáncegyüttes előadja az Eltáncolt cipellők című műsorát. Rendező: Horváth Tas. Jegyár: 20 lej. Jegyek a Vigadó jegypénztárában kaphatók (11-től 16 óráig, valamint előadás előtt egy órával). Előzetes regisztráció a 0730.600.279-es telefonon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük