Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI

Kedden: 16.30 Egy kutya négy útja (amerikai, családi film); 17.30 Kerekesek (magyar dokumentumfilm); 18.30 A művészet templomai – Raffaello: A festőfejedelem (olasz ismeretterjesztő film, magyar felirattal); 18.45 Sötét zsaruk a Föld körül (amerikai akció-vígjáték, sci-fi); 20.30 Napszállta (magyar–francia dráma); 21.00 John Wick 3.– Parabellum (amerikai akcióthriller).

KÖNYVBEMUTATÓ

Június 26-án, szerdán 18 órától Tamás Dénes Az élő ház című kötetét mutatják be a Tein teaházban. A szerző beszélgetőtársa Láng Zsolt író, szerkesztő. Tamás Dénes 1975-ben született Rétyen. Író, esszéista, a csíkszeredai Sapientia EMTE kommunikáció szakának tanára. Megjelent kötetei: Honfoglaló esszék (Korunk–Komp-Press Kiadó, 2013), Minden egész… (Lector Kiadó, 2016).

Kemény István így ír a regényről: „Az egyik leghálásabb regénytípus a középiskolára visszaemlékező regény. Egyszerűen nem lehet nem átélni. Egyszerűen ki van zárva, hogy az olvasó ne találja meg saját magát a szereplők között. Az élő ház is ilyenfajta, aha-élményes próza. Tamás Dénes egy húszéves osztálytalálkozó kapcsán visz vissza minket egy közös múltba, vezet végig egy iskolaépületen, egy kollégiumon, mond el közös történeteket. Hőse tele van nosztalgiával, idealizál, de a közös legendák mellett ugyanolyan pontosan emlékszik az utolsó gumipapucsra is. Nosztalgiája szinte sistereg: folyton kicsap belőle valami furcsa, sötét, nyers indulat, egy negyven körüli férfi lelkében teljes épségben megmaradt esetlen kamaszdüh, ami az eltelt idő, és a hajdani társak ellen fordul. Mer igazságtalan, sőt, gonosz lenni velük és saját magával is, hiszen merészeltek megöregedni. Így lesz Az élő ház nemcsak szép, nosztalgikus olvasmány, hanem megalkuvás nélküli, őszinte próza. Kegyetlen és kétségbeesett. Tamás Dénes írói bravúrja, hogy mégis letehetetlen.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük