Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI

Ma: 16.45 A karácsony mentőakció (fr.–belg. családi vígjáték, magy. szink); 17.00 A karácsony mentőakció (rom. szink.); 18.30  A diótörő és a négy birodalom (am. családi fantasy); 18.45 Ragadozó városok (új-zélandi–am. akció–sci-fi); 20.45 Robin Hood (am. kalandfilm, magy. szink.); 21.00 Örök tél (magy. történelmi dráma).

EMLÉKEZŐ ÜNNEP

Ma 17 órától Kézdivásárhelyen, a régi katonanevelde előtti Kratochvil Károly-szobornál emlékeznek a Székely Hadosztály parancsnokára. Beszédet mond v. dr. Ambrus Ágnes, Kézdiszék székkapitánya, szaval v. Bartha Imre, a v. Dálnoki Veress Lajos székely törzs törzskapitánya, katonadalokat énekel a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor és a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Iskola fiú népdalcsoportja.

KÖNYVBEMUTATÓ

Fekete Vince költő-szerkesztő új, a Magvető Kiadónál megjelent, Szárnyvonal című kötetét mutatják be Kézdivásárhelyen, a Vigadó dísztermében ma 18 órától, majd pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A szerzővel Kézdin lapunk vezető szerkesztője, Dimény H. Árpád költő, Sepsiszentgyörgyön pedig Bogdán László költő, író és szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget. Mindkét helyszínen közreműködik Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színművésze.

ELŐADÁS

* A Magyar Erdélyért Egyesület és a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron-termében a székelyudvarhelyi Bálint Huba tart előadást Árpád-házi szentek címmel.

* Ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848-as alapkiállításának termében Demeter Lajos helytörténész tart előadást Forrongó Háromszék – a forradalomtól a fegyveres ellenállásig címmel.

KONFERENCIA

Pénteken 11 órától Románia címere és alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel szervez konferenciát az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Székely Nemzeti Múzeum Sepsiszentgyörgyön, a megyei önkormányzat dísztermében. A konferencián román és magyar heraldikusok elemzik a Román Királyság 1921-es címerét és annak alkotóelemeit, értékelik Keöpeczi Sebestyén József címerművész munkásságát.

SZÍNHÁZ

* Az M Studio Mozgásszínház előadásában ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a To_R című produkció tekinthető meg Frenák Pál rendezésében.

* Pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház kamaratermében Frontátvonulás – In memoriam Cseh Tamás, Pásztor Márk egyéni előadása tekinthető meg.

ZENE

* Ma 18 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi unitárius templomba Buzogány Csoma István 7. nap című lemezbemutatójára kerül sor. Közreműködik: Gábor Szabolcs (szaxofon, klarinét), Gyergyai Szabolcs (basszusgitár), Orbán Ferenc (mandolin, gitár), Opra Balázs (zongora), Pál Gábor (dob).

* Pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében a Brassói Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenye tekinthető meg. Karmester: Ovidiu Dan Chirilă. Érvényesek a hangversenybérletek, jegyár: 25 és 12 lej.

* December 14-én, pénteken 19 órai kezdettel a kovásznai művelődési központban a Szabó Előd nevével fémjelzett, 15 éves, szászrégeni Titán zenekar ad karácsonyi koncertet. Meghívottak Kalapács József énekes, Szabó Gyula Győző és Márton Fruzsina színművészek. Helyfoglalás és jegyek elővételben, 15 lejért a művelődési házban, illetve a 0267.340.394-es vagy a 0744.364.250-ös telefonszámon.

* December 15-én, szombaton 19.30-tól Kézdivásárhelyen, a Caffé Jazzben Kalapács József akusztikus est lesz József Attilától a Pokolgépig Honfoglalástól az István, a királyig címmel.

ADVENTI VÁSÁR

Ma 16 órától a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ szervezésében adventi vásárt tartanak a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében. A jó hangulatról a Sicton zenekar gondoskodik. Zenekarvezető Kolozsi István.

CSODAVÁRÓ

A hagyományokhoz híven közös adventi hangolódásra várnak kicsiket és nagyokat december 15-én, szombaton 14 órától a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, ahol természetes anyagok – toboz, csuhé, szalma, gyapjú – felhasználásával apró ajándékokat, díszeket készíthetnek a résztvevők, de lesz mézeskalács-sütés és -díszítés is. Az ünnepi készülődésen közreműködik Gergely Tamás furulyacsoportja.

 

KÉZMŰVES KARÁCSONYI VÁSÁR

A tizedik alkalomra visszaköltözött az eredeti színhelyre, a Székely Nemzeti Múzeumba a Gál Andrea és Várallyai Réka, illetve a Művészet és Örökség Egyesület által szervezett Mesterségek karácsonyi nagyvására. A szombaton és vasárnap zajló eseményen, mint minden eddigi alkalommal, az igényes kézműves termékek széles skálájából választhat, aki egyedi ajándékot szeretne adni szeretteinek, közel ötvenen pakolják ki portékáikat az emeleti Bartók-teremben. Szombaton 11 órától Benkő Éva mesél a gyermekeknek, majd 17 órától István Ildikó és a Folker együttes díszíti dallamokkal a vásárt, vasárnap 15 órától a Református Kollégium negyedikesei adnak elő felsőháromszéki betlehemest, 16 órától pedig ismét Benkő Évát hallgathatják a csodákra éhesek. A vásár 10 és 19 óra között tart nyitva.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük