Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A Zűrös Banda visszatér

A Zűrös Banda visszatér Kultúra

Második alkalommal muzsikál Sepsiszentgyörgyön a magyarországi Zűrös Banda. A zenekar november 10-i koncertjének ezúttal a Szimpla ad otthont, a nyitány 19 óra.

Hirdetés
Hirdetés

A Zűrös Bandát először a 2019-ben megrendezett Őszi vásáron láthatta a közönség, amikor igazi balkán hangzású dallamok csendültek fel a színpadon. Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar-alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért.

Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak legjobb albumai közé. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. 2021 című, második lemezükön már saját szerzemények is hallhatóak nem csak népdalfeldolgozások. A magyar nyelvű szövegek többségbe kerültek ezen a lemezen, de a zenében a balkáni vonal is megmaradt természetesen. Ez a lemez is WMCE toplistás lett, 2021 szeptemberében a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben.

A zenekar tagjai: Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Deáky Márton (szaxofon, klarinét), Babcsán Bence (szaxofon, klarinét), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár) és Kertész Ákos (dob).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük