Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

„A zenénk mindenkihez szól”

„A zenénk mindenkihez szól” Kultúra

Tavaly novemberben alakult Sepsiszentgyörgyön a ZanZa nevű rockzenekar, amely nemrég közzétette első saját, Vigyél el Amszterdamba című szerzeményét a YouTube zenemegosztón. A részletekről és tervekről Kovács Pityuval, a zenekar dalszerző-gitáros-énekesével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Mikor alakult a zenekar?

– Tavaly novemberben keresett meg Kátai Jocó dobos és Lovas Lala basszusgitáros a zenekaralapítás ötletével, és azonnal rábólintottam.

– Miért éppen ZanZa?

– A zanza egyfajta talizmán, mely úgy készült, hogy az észak-amerikai őslakos indiánok az ellenség fejét összezsugorították, ugyanakkor irodalmi művek kivonatát, a lényeg összefoglalását is jelenti. Mi is lényegre törően fogalmazunk zenénkben, erre is utal a név.

– Az első videóval támogatott dal, amit a zenekar YouTube-csatornáján láthatunk a Vigyél el Amszterdamba című saját szerzemény. Kizárólag saját dalokban gondolkodtok?

– Igen, ezt rögtön az elején eldöntöttük.

– Miről szólnak a dalaitok?

– Minden inspirál, ami velem vagy a környezetemmel történik, a dalok sokszor az én nézőpontomból mesélnek el egy történetet. Vannak olyan számaim is, amelyek reakciók a világ történéseire. Minden zeneszám, amit írtam, a lenyomata annak, ahogyan egy adott helyzetben egy adott dologgal kapcsolatban éreztem.

– Szövegíróként és dalszerzőként kik voltak rád hatással?

– A jó zenével és remek, már-már a költészet határát súroló szöveggel összerakott produkciókat szeretem igazán. Robert Plant a Led Zeppelinből csodálatos szövegeket írt. De James Hetfield a Metallicából ugyancsak remek szövegíró és természetesen a néhai Lemmy is a Motörheadből, aki zseni volt e téren. Ami a zenét illeti, sok kedvencem van, főként az amerikai rock and roll vonalról érkező gitárosok voltak rám hatással kezdetben. Szándékosan nem akartam hasonlítani senkire, ám a hatások akarva-akaratlanul beleépülnek az emberbe, nyilván az, amit hallgatok, tetten érhető a gitározásomban.

– A Vigyél el… mellett további dalaitok is készültek?

– Annyi dalom van megírva, hogy szerintem három–négy évbe beletelne, ha leülnék rögzíteni azokat. A ZanZával hét számot készítettünk el teljesen. Még néhányat befejeznénk, majd élőben is bemutatkoznánk.

– Ezidáig nem koncertezett a zenekar?

– Nem. Előbb rendesen fel akartunk készülni, illetve a tömeg érdeklődését felkelteni a dalokkal, de hamarosan a koncertek ideje is eljön.

– ZanZa-lemez is várható?

– Lemezekben és koncertekben gondolkodunk. Egy zenekar akkor jó, ha koncerten remek teljesítményt nyújt. Mi megpróbálunk jó koncertzenekar lenni.

– Kit céloz meg a zenétek?

– Mindenkit, korhatártól függetlenül. Olyan dolgokról írok, amit mindenki át tud érezni, amelyekkel mindenki találkozott élete folyamán. Ez az egész lényege: nemtől, vallási hovatartozástól, szexuális irányultságtól, politikai nézetektől függetlenül a mi zenénk mindenkihez szól.

– Koncertszervezés terén van-e külső segítsége a zenekarnak?

– Mind a hárman különféle projektekben játszunk a ZanZa mellett, és ez korábban is így volt, szóval van egy kapcsolati tőkénk, sok szakmabélit, koncertszervezőt ismerünk, így egyelőre mi intézzük ezt a dolgot.

Fotó: Pálfy Sándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 26., 6:13
  ÉRTÉKELÉS: -7

  “Mennék, utaznék máris
  Ha lenne euró, dollár is
  Jó lenne, ha ott lennék
  Mindent megtehetnék
  Amit otthon nem, mert ott szar a Rendszer
  Például illegális a kender
  De ott enyém a világ..

  Vigyél el Amszterdamba
  Itt úgy érzem, megvadulok
  Ott közelebb van a mennyország
  És egy kicsit ott ragadok…

  A város, a coffe-shopok, na meg a bárok
  Itt sosem alszanak sokat a lányok
  Vörös lámpák hívnak a kirakatból”
  Drogok mennyországa, szép.

 • User
  Dátum: 2022. október 26., 17:06
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Meghallgattam,megemésztettem, egy kicsit fáj a májam… Ez az egyik leggyengébb zenekar, zeneszám, amiben ezidáig Jocó résztvett. Ezt gyorsan abbahagyni, míg nem lesz szövődményes.