Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A zene mindig jóra vezet

A zene mindig jóra vezet Kultúra

Tartalmilag-formailag minőséget adni a gyerekeknek, de nem olyasmit, amit ők ne engedhetnének meg maguknak – ebben foglalható össze a Superar zenei szociális kórusprogram lényege, mely 2018 óta a Caritas segélyszervezet által Háromszéken is egy jobb jövőhöz segíti azokat a gyermekeket, akik a zenei próbákon, kiszállásokon részt vesznek, és hagyják magukat formálni a zene által.

Bár a Superar program célja eredetileg a nemzetiségek közötti korlátok feloldása, nálunk inkább jellemzi, hogy saját korlátaik meghaladására (ez a „superar” spanyol szó jelentése) készteti azokat a hátrányos helyzetű gyermekeket, akikkel már korábban is többféle formában foglalkoztak a Caritas nappali központjaiban. Ebben nem kis szerepe van azoknak a lelkes munkatársaknak, akik foglalkoznak velük. Mihály Tünde projektmenedzser és Elana Andrews, a program művészeti vezetője lelkesen meséltek a részletekről.

Háromszéken Ozsdolán 15-20, az Őrkőn 30-35 gyermek vesz részt ezeken a programokon, Hargita megyében és Maros megyében további négy központban is működik ez a fajta zenei nevelés, összesen mintegy 150 gyereket bevonva – magyarázza Mihály Tünde. Elana Andrews és munkatársai először a központok személyzetét készítették fel a Superar karvezetésre. A módszer lényege, magyarázza lelkesen a románul már kiválóan beszélő ausztráliai mentor, hogy nagyon aktívan, szórakoztató módon, sok mozgással, nevetéssel, ritmushangszerek segítségével, a nyelvi instrukciókat szinte teljesen kizárva tanulnak meg énekeket, méghozzá több nyelven (kínai, üzbég, koreai, afgán…) és szándékoltan alig-alig magyarul vagy románul. 

– Nem „gyakorolunk”, mert nem szabad „tanulásnak” érezniük a kóruspróbákat (persze közben nagyon sok mindent tanulnak), de barátságok köttetnek és közben bekapcsolódnak egy csapatmunkába. Elsősorban a központba járó kisebbek nyernek ez által, de a program nyitott a nagyobbaknak is, 12-16 évesek is szívesen csatlakoznak. Bár kezdetben a szülők bizalmatlanok voltak, és féltették gyerekeiket az ismeretlen tereptől – mikor azok élményekkel telve, lelkesen érkeztek haza, már nem volt gond.

– Nem a gyermekek „megváltoztatása” a cél – nyomatékosít kérdésemet átfogalmazva Elana –, hanem a „növelésük”. Szeretnénk tudatosítani bennük, de szüleikben és az egész faluközösségben is, hogy minden gyermek egy érték, képességek, tehetségek hordozója, csak esélyt kell adni neki ennek kibontakoztatására. A zenei nevelés eredményezte változás érezhető rajtuk, a nagyobbak például ambíciósabbak, de még nagyobb reményeket táplálunk azokkal szemben, akik most 6-7 évesek, és több évet vesznek majd részt e programban, amelyet szeretnénk folyamatossá tenni – mondja a mentor.

VlogONcello

Ma 19 órától zabolai Mikes birtok kertjében rendhagyó szabadtéri koncertre várja csellójával közönségét a Kisjenőn (MD) született fiatal tehetség, a Violoncelissimo, a Román Ifjúsági Zenekar, a Moldáv Nemzeti Ifjúsági Zenekar tagjaként is ismert Radu Croitoru. Kérik a vendégeket, vigyenek plédet/ülő alkalmatosságot, szájmaszkot (viselete kötelező), tartsanak 2 m távolságot a nem a csoportjukhoz tartozó emberektől. Eső esetén a koncertet beltérben tartják, és a helyek száma korlátozott. A belépés ingyenes, felajánlásokat szívesen elfogadnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük