Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A XII. Székelyföld Napok mérlege

Október 8-án rajtolt, és tíz napon át tartott a tizenkettedik alkalommal megrendezett kulturális értékszüret. Idén a rendezvény mottója a „Komaság jegyében” volt, amelynek apropóján együtt ünnepelt Székelyföld.

Hirdetés
Hirdetés

Hargita, Maros és Kovászna megyék művelődési intézményei és a megyék önkormányzatai kulturális értékeket cseréltek: Kovászna megye hét, a másik két testvérmegyéből érkező eseménynek volt házigazdája, ugyanakkor öt programponttal gazdagította Hargita, illetve Maros megyék kínálatát. A Folker együttes, a Kelekótya gyermekzenekar és a Százlábú néptáncegyüttes előadásait körülbelül ötszázan élvezhették többet között Székelykeresztúron, Gyergyócsomafalván, Bikafalván, Négyfaluban és Gyimesbükkben. Utóbbi két település bevonásával a brassói és bákói szórványhoz is eljutott Székelyföld üzenete: felelősek vagyunk egymásért! A megyeközi csereprogramok révén közel 1100 embert sikerült megszólítani, ebből 600-at Kovászna megyében, 500-at pedig annak határain túl. Kovászna megyében a meghirdetett 37 rendezvényből a járványügyi korlátozások miatt 33 esemény kerülhetett megrendezésre: 15 háromszéki településen összesen 1832 érdeklődő vett részt a különböző programokon.

A második Visor fotófesztivál rendezvényei csak az első hétvégén több mint 250 embert szólítottak meg, de a kiállítások egész hónapban megtekinthetők Sepsiszentgyörgy főterén, akárcsak a Kárpát-medencei részvételű Csoma-tárlat, amely ugyan online nyitásra kényszerült, de egyaránt megtekinthető a kovásznai Kádár László Képtárban és a virtuális térben.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Egyesületnek, a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek és az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének köszönhetően mindhárom megyében sikeresen zajlott le a Táncoló és zenélő Székelyföld programsorozat, melynek keretében különböző helységekből származó néptáncegyüttesek együtt léphettek fel. Kovászna megyéből Erdőfüle és Kézdivásárhely csatlakozott a programhoz.

(KMMK-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük