Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A világot mozgató pénz

Színben, méretben, ábrákban végtelen változatosságot mutatnak a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben hétfőn délután megnyílt kiállításon látható bankjegyek, talán csak a formájuk az, ami némileg közös bennük.

A kiállítás a Kézdiszékért Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében ötödik éve tető alá hozott Őszi Hagyományőrző Napok részeként nyílt meg, idén szeptember elseje óta zajlik a programsorozat, és ez az ötödik rendezvénye, mondta el elöljáróban Ferencz Attila.

A pannók Európa, Afrika, Ázsia és Amerika országainak bankóit sorakoztatják fel, Illyés Botond történelemtanár gyűjtőszenvedélyének köszönhetően pedig ide is eljutottak.

– Tizenhárom éves korom óta gyűjtöm a bankjegyeket, a nagymamám szekrényében talált régi pénzek felfedezésével indult minden. Húsz év alatt alakult ki a jelenlegi kollekció, amely mintegy két-háromezer darabot számlál. Jó pár ritkaság is része, hiszen egzotikus országok pénzeit is tartalmazza (nyilván, számukra a mieink jelentenek kuriózumot). Bővíteni nem egyszerű, internetes vásárlás, csereberélés révén gazdagszik a gyűjtemény, amelynek legritkább darabjai az 1848-as forradalom idején kiadott Kossuth-bankjegyek, illetve az a sorozat, amit Sztálin adott ki Lenin tiszteletére 1947-ben, de vannak Hitler idejéből származó német pénzek is – avatott be Illyés Botond, aki bevallása szerint órákon át tudna beszélni a témáról.

A hét folyamán 9 és 16 óra között látogatható a kiállítás, amely ajánlható iskolai osztályoknak is, és kimondottan érdekes lehet a grafika, a design iránt érdeklődőknek, hiszen minden egyes darab egy kis remekmű a maga nemében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük